De beurs daalt, wat moet ik doen?

stapel papiertjes, op bovensta staat een zwarte vraagteken

Afgelopen dagen zijn beurzen plotseling gedaald. Deze beweeglijkheid geeft je misschien een onrustig gevoel. Wij leggen uit hoe je als belegger moet omgaan met koersdalingen en hoe je er gebruik van kunt maken. Want wie tijdens koersdaling tegen de stroom in durft te gaan, kan er namelijk van profiteren.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Beursdalingen komen vaker voor

Als we kijken naar het verleden, zien we dat beursdalingen veel vaker terugkomen. En ook in de toekomst krijg je hier als belegger mee te maken. Juist doordat je als belegger aan koersschommelingen bent blootgesteld en risico durft te nemen, mag je op lange termijn een hoger rendement verwachten. Zonder risico namelijk geen rendement.

Op lange termijn is er groei

Op lange termijn zien we koersen over het algemeen stijgen, ondanks tussentijdse koersdalingen en zelfs na grote beurscrashes. In de afgelopen 30 jaar rendeerden Amerikaanse aandelen (S&P 500 Index) gemiddeld 9% per jaar. Maar zonder een paar flinke hobbels ging dat niet. Tijdens deze periode vonden onder andere de Aziëcrisis, Internetbubbel en de kredietcrisis plaats. 

Het loont dus om rustig te blijven

Ondanks drie grote beurscrashes in de afgelopen 30 jaar behaalden aandelen dus een positief rendement. Dit laat zien dat wie zijn beleggingen gewoon aanhield en niet in paniek raakte, zijn vermogen flink zag stijgen. Bij beleggen wordt geduld dus beloond. Het is daarom belangrijk om vooral niet in paniek te raken als het even tegenzit op de beurs.

Hoe te profiteren van koersdalingen

Professionele beleggers zien koersdipjes juist als aanleiding om aandelen bij te kopen. Het kan dus slim zijn om juist wat extra in te leggen als beurzen zijn gedaald. Op die manier koop je op een lager moment bij en kun je mogelijk extra profiteren van het koersherstel. 

Periodiek inleggen is ook slim

Een andere methode om te profiteren van koersdalingen is door periodiek automatisch bij te storten je beleggingsportefeuille. Bij Axento noemen we dat periodiek beleggen. Je stort bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op je beleggingsrekening. Dit wordt vervolgens automatisch en kosteloos voor je belegd. Op die manier koop je wat meer aan als de koersen zijn gedaald en juist minder als koersen relatief hoog staan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.