Wat is een short squeeze?

Wat is een short squeeze?

Een short squeeze houdt in dat de waarde van een aandeel binnen een korte tijd snel stijgt. Dit is het geval als er veel vraag is, maar weinig aanbod. Als je hierbij een short positie hebt ingekomen, zal deze gesloten worden. Als dit bij veel beleggers tegelijk gebeurt, ontstaat er een short squeeze. 

In dit artikel gaan we het hebben over:
•    Wat is short gaan?
•    Short squeeze betekenis
•    Wat gebeurt er?
•    Sneeuwbaleffect
•    Grote short squeeze
•    Winst maken met een short squeeze

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is short gaan?

Voordat we uitleggen wat een short squeeze betekent, leggen we uit wat short gaan is:

Short gaan of ‘short selling’ houdt in dat je inzet op een koersdaling van een aandeel. Je koopt het aandeel op het moment dat de koers relatief hoog is en verkoopt het weer wanneer de koers van dit aandeel daalt. Je leent het eigenlijk eerst van de broker en als je het uiteindelijk aankoopt is de winst het verschil tussen het onderpand dat je hebt betaald en de koers op dat moment. Echter, wanneer de koers stijgt in plaats van daalt, maak je verlies als je short gaat. Dit verlies is in feite oneindig en kan hoger zijn dan je inleg.

Wil je meer lezen over short gaan? Lees dan ons artikel: wat is short gaan?

Short squeeze betekenis

Short traders spelen in op koersdalingen. Als er een kleine stijging ontstaat, zullen veel short traders hierop reageren, en uiteindelijk hun aandelen willen terugkopen. De koers van dit aandeel zal hierdoor juist nog meer stijgen, waardoor de prijs omhoog gaat. Een stijgende prijs betekent verlies voor short traders.  

Een short squeeze is letterlijk vertaald het uitknijpen van short posities. Want short traders worden bij hoge prijsstijgingen eigenlijk letterlijk uit hun posities geknepen. 

Wat gebeurt er?

Als short handelaar is het de bedoeling dat je op een gegeven moment het ‘geleende’ aandeel terugkoopt om winst uit het aandeel te halen. Dit gebeurt meestal in een korte periode, want hoe langer de positie open blijft staan, hoe meer rente daarover betaald moet worden. 

Dit komt omdat de aandelen worden geleend aan de short seller door een broker en die vraagt hier rente over. Een short trader stelt een positie in en gebruikt daarbij vrijwel altijd een stop loss order. 

Bij een stop loss order kun je zelf een punt aangeven wanneer jij je verlies wilt nemen. Als de stopprijs wordt bereikt waarop jij je stop loss order hebt ingesteld, wordt dit aandeel automatisch verkocht tegen deze prijs. 

Wil je meer lezen over stop loss order, bekijk dan ons artikel: Wat is een stop loss order? 

Sneeuwbaleffect

Een stop loss order is vaak ook de oorzaak van een short squeeze. Een stop loss wordt ingesteld aan de hand van technische analyse, dus er is een kans dat veel short traders op hetzelfde punt de stop loss hebben staan. Zodra een aandeel de koers bereikt waar veel stop loss orders staan, worden deze aandelen automatisch teruggekocht

Doordat er steeds meer geshorte aandelen teruggekocht worden, kan dit zorgen voor een sneeuwbaleffect. Want de koers wordt hierdoor nog hoger en steeds meer stop loss niveaus worden bereikt. Hierdoor moeten al meer short traders uiteindelijk hun aandelen terugkopen.  

Grote short squeeze

Er zijn veel voorbeelden te vinden van short squeezes. In dit artikel lichten we de short squeeze van Volkswagen in 2008 toe: 

Volkswagen short squeeze

De Volkswagen 2008 short squeeze was een van de grootste ooit. Hoe kon dat gebeuren? Veel beleggers dachten dat Volkswagen de financiële crisis niet zou overleven. Daarom werden veel short posities ingenomen op aandelen van Volkswagen. 

Hierom werden veel shortposities ingenomen door hedgefondsen. Op 24 oktober 2008 maakte Porsche bekend dat zij 74% aan aandelen van Volkswagen in bezit hadden gekregen door middel van opties

Veel short traders wilden van hun positie af en verkochten allemaal massaal. Doordat short traders hun posities verkochten, en dus aandelen moesten aankopen, steeg de vraag naar aandelen Volkswagen snel in korte tijd. In twee dagen tijd steeg de koers van rond de €200 naar boven de €1000. 

Op het hoogtepunt was Volkswagen zelfs even het grootste bedrijf ter wereld. De koers zakte daarna wel, maar voor short traders was het kwaad al geschied. Zij moesten de aandelen tegen een hoge prijs aankopen, waardoor ze veel verlies moesten nemen. 

Winst maken met een short squeeze

Een short squeeze wordt soms gezien als iets negatiefs, maar je kunt er ook van profiteren. Hiervoor heb je de short interest ratio nodig. Met deze ratio kun je proberen om een short squeeze te zien aankomen. 

Met de short interest ratio kun je zien hoeveel beschikbare aandelen, ook wel free float, zijn verkocht aan short traders. Dit is ten opzichte van alle uitstaande aandelen. Als een bedrijf een hoge short interest ratio heeft, betekent het dat er veel teruggekocht moet worden. Dit maakt de kans op een short squeeze groter. 

Wanneer je als belegger of hedgefonds ziet dat de short ratio hoog is, en je verwacht dat de koers gaat stijgen, kan je ervoor kiezen om een long positie in te nemen. Wanneer de short posities gesloten worden kun jij profiteren van de stijgende prijs. Niemand kan echter voorspellen of en wanneer de prijs van een aandeel gaat stijgen of dalen. Zowel het innemen van een short positie als inspelen op een short squeeze blijft dus risicovol

Wil je meer lezen over long positie en hoe dit werkt? Lees dan ons artikel: long gaan bij beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.