Hoe werkt momentum-beleggen?

Hoe werkt momentum-beleggen?

Momentum is volgens sommige beleggers de heilige graal onder de beleggingsstrategieën. Ook academische studies hebben de werking van momentum aangetoond. Maar hoe werkt het precies? En hoe kun je er als belegger gebruik van maken?

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is momentum-beleggen?

De achterliggende gedachte achter momentum-beleggen is dat aandelen die recentelijk goed hebben gerendeerd, het in de daaropvolgende periode ook goed gaan doen. Andersom geldt dit ook. Aandelen met een slecht rendement in het recente verleden blijven volgens de momentumtheorie ook daarna slechter presteren.

Waarom werkt het?

In wetenschappelijke studies is de werking van momentum aangetoond. Het wordt veroorzaakt door menselijke psychologie. Kuddegedrag is hier een bekend voorbeeld van. Dit veroorzaakt dat beleggers elkaar massaal achternalopen en dezelfde aandelen kopen of verkopen. Daarnaast zien beleggers in recente koersontwikkelingen vaak een bevestiging om aandelen te kopen of te verkopen. Dit versterkt het momentumeffect.

Enkele kanttekeningen

Er zitten wel wat haken en ogen aan de momentumstrategie. Het leidt allereerst vaak tot hoge transactiekosten. Om de momentumstrategie toe te passen, moet relatief veel gehandeld worden, bijvoorbeeld als een bepaalde trend breekt of omdraait en aandelen moeten worden gekocht of verkocht. Daarnaast zijn er verschillende periodes om te meten en werkt momentum niet altijd en overal. Staar je er dus niet blind op.

Hoe pas je het toe?

Een simpel maar veelgebruikt voorbeeld is om te kijken of een aandeel in de afgelopen 6 of 12 maanden significant beter presteert dan het marktgemiddelde. Op die manier kan worden vastgesteld of het aandeel een positief of negatief momentum heeft. Zo kan worden bepaald of een aandeel koopwaardig is of niet volgens het momentumprincipe.

Momentum-beleggen bij Axento

Axento selecteert zelf geen individuele aandelen, maar belegt in beleggingsfondsen en ETF’s. Axento belegt in een multi-factor ETF van Invesco. Hierin wordt bij de selectie van aandelen onder andere rekening gehouden met het momentum. Aandelen met een positief momentum kunnen worden overwogen en aandelen met een negatief momentum kunnen worden onderwogen.

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen?

De informatie in dit nieuwsbericht is bedoeld als informatie in algemene zin en houdt geen rekening met uw individuele specifieke omstandigheden. De inhoud mag daarom niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.