Wat is slippage bij beleggen?

Wat is slippage bij beleggen?

Slippage is een term die veel voorkomt bij trading. Maar wat betekent het? In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Slippage betekenis

Slippage is wanneer de daadwerkelijke prijs van een order niet overeenkomt met de verwachte prijs. Slippage kan worden vertaald naar uitglijden en dat is een goede beeldspraak voor wat er met de prijs gebeurt. 

Bij een slippage betaal je dus uiteindelijk een andere prijs voor een order dan je oorspronkelijk had verwacht. Deze prijs kan hoger of lager uitvallen dan de verwachte prijs. 

Wat zijn de oorzaken van slippage?

Slippage kan in principe altijd voorkomen. Vaak wordt het veroorzaakt door een hoge volatiliteit. Door snelle, plotselinge koersbewegingen kan het voorkomen dat een positie niet op tijd gesloten wordt. De daadwerkelijke orderprijs kan dan afwijken van wat je bijvoorbeeld bij een stop loss order had ingesteld. 

In zo'n periode komt gapping ook vaak voor: de openingskoers valt dan lager of hoger uit dan de slotkoers van de dag ervoor. Al heb je dan een stop loss order, kun je hierdoor toch meer verlies (of winst) draaien dan je met je stop loss order had ingesteld.

Voorbeeld van slippage

Stel: je hebt een stop loss order gezet op de aandelen van bedrijf A op €7,50. Deze aandelen sluiten op vrijdagmiddag met een koers van €10 euro per stuk. In het weekend komt echter nadelig nieuws over bedrijf A naar buiten, waardoor de openingskoers van maandag €6,50 is.

Je stop loss order wordt alsnog uitgevoerd, maar tegen een lagere koers dan je oorspronkelijk had afgesproken. Dit noemen we slippage.

Voordelen en nadelen van slippage

Slippage klinkt in eerste instantie enkel als iets negatief: je stop loss order wordt niet op tijd verwerkt waardoor je meer verlies lijdt dan je had vastgesteld.

Toch kan slippage ook een voordeel hebben, namelijk wanneer het de andere kant op werkt. Wanneer jij een verkooporder klaar hebt staan vanaf een bepaalde prijs, maar het aandeel opent hoger dan deze order, maak je meer rendement dan je met dit order zou maken. 

Ook wanneer je een short order hebt ingevoerd en het aandeel opent lager dan jouw order, kun je profiteren van slippage.

Slippage pakt nadelig uit wanneer het de andere kant op werkt, zoals we net in het voorbeeld hebben besproken. 

Wil je slippage voorkomen? Je kunt hiervoor gebruikmaken van een gegarandeerde stop loss. Hier betaal je wel een premie voor. Je kunt het beste gebruik maken van een gegarandeerde stop wanneer de markt erg volatiel is.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.