Speculeren op de beurs: wat is dat?

Speculeren op de beurs: wat is dat?

In een korte tijd veel winst behalen op de beurs. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is het ook zo simpel? Door te speculeren kun je inderdaad grote winsten behalen in een kort tijdsbestek. Daartegenover staat echter een hoog risico op grote verliezen.

In dit artikel leggen we je uit wat speculeren is en dat er grote verschillen zijn tussen speculeren en beleggen

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis speculeren

Speculeren is het inzetten op koersveranderingen op korte termijn, om er snel veel winst mee te maken. Speculanten handelen in beleggingen om te profiteren van korte termijn schommelingen op de beurs. Met korte termijn bedoelen we weken, dagen of soms zelfs enkele minuten.

Hoe werkt speculeren?

Op de korte termijn is de markt bijna niet te voorspellen. Daarom wordt speculeren ook wel vergeleken met gokken. De kans dat een koers stijgt op korte termijn is praktisch even groot als de kans dat de koers daalt.

Je kunt de markt dus niet timen. Speculanten proberen dat toch. Ze willen de markt verslaan; meer rendement behalen dan het gemiddelde. 

Hiervoor nemen ze echter een groot risico. De markt is niet te voorspellen in een kort tijdsbestek. Speculanten hebben dus een grote kans om hun vermogen te verliezen. Dit blijkt ook wel uit de ervaringen van veel beleggers met CFD’sfuturesopties en binaire opties.

Speculanten beleggen meestal niet in directe beleggingsproducten, zoals aandelen of obligaties, maar in hefboomproducten. Ze kunnen dan ook zowel long als short gaan.

Wanneer je long gaat, zet je in op een koersstijging. Wanneer je short gaat, zet je in op een koersdaling. Door de hefboom kun je veel winst halen met een kleine inleg. Andersom kan natuurlijk ook; voorspel je verkeerd dan raak je je inleg meestal direct kwijt. Met sommige speculatieve producten kun je ook meer verliezen dan je inleg.

Speculeren tegenover beleggen

Speculeren is dus het handelen in beleggingen om op de korte termijn te profiteren van koersschommelingen. Beleggen draait echter om investeren op de lange termijn. Er zitten dus duidelijke verschillen tussen beleggen en speculeren. We bespreken ze hieronder.

Tijdsbestek

Het eerste en grootste verschil is wel het tijdsbestek waarin rendement moet worden behaald. Speculanten willen op korte termijn flink rendement behalen. Beleggers daarentegen hebben een lange beleggingshorizon, van vele jaren tot decennia.

Risico

Beleggers hoeven geen groot risico te lopen. Door de lange beleggingshorizon kunnen ze hun risico level kiezen. Ben je bereid om aardig wat risico te lopen, dan kun je zeer offensief of offensief beleggen. Wil je relatief weinig risico lopen, dan kun je neutraal of defensief beleggen.

Met speculeren loop je altijd een hoog risico. Doordat speculanten een hoog rendement willen halen in zo’n korte tijd en omdat de markt niet te voorspellen is, moeten zij een hoog risico accepteren.

Doel

Ook hebben beleggers en speculanten andere doelen. Speculanten willen zo snel mogelijk veel rendement verdienen. Bijvoorbeeld om op de korte termijn iets te kunnen financieren.

Vaak speculeren mensen ook omdat het een hobby is geworden. Speculeren is spannend, je weet niet of je zult winnen of verliezen en je moet er continu mee bezig zijn.

Beleggers hebben als doel om hun vermogen op de lange termijn te behouden en mogelijk te laten groeien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een aardig pensioen opbouwen voor later.

Beleggen is ook lang niet zo’n spannende hobby als speculeren. Bij beleggen is het belangrijk om zo lang mogelijk in de markt te blijven, met zo min mogelijk tussentijds in- en uitstappen.

Waarom kiezen voor beleggen?

Voor velen is beleggen toch een stuk aantrekkelijker dan speculeren. Je kunt de markt op korte termijn niet voorspellen. Daarom is het voor zowel beginnende beleggers als voor ervaren beleggers, verstandiger om te kiezen voor beleggen.

Ook is het risico bij speculeren veel hoger dan bij beleggen. Je loopt dus een veel grotere kans om je vermogen of een deel ervan te verliezen. Het is dan ook gebleken dat passief beleggen over het algemeen meer rendement oplevert dan de markt proberen te verslaan.

Je loopt dus een veel lager risico en verdient uiteindelijk meestal meer rendement wanneer je belegt in vergelijking met speculeren. Daar staat alleen een langere beleggingshorizon tegenover. Voor beleggen heb je geduld nodig. Voor een goed rendement moet je vaak 10, 20, 30 jaar belegd zijn.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.