Dit verliest de gemiddelde belegger bij turbo’s

Dit verliest de gemiddelde belegger bij turbo’s

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de gemiddelde belegger verliest € 2.680,- met het beleggen in een turbo. Dit komt doordat beleggers niet genoeg worden beschermd tegen deze risicovolle producten. 

De AFM adviseert dan ook om beperkingen op te leggen aan de turbo-industrie. De AFM pleit voor een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van turbo’s. Eerder dit jaar deed de AFM al een oproep aan de turbo-industrie. Aan deze oproep werd toen geen gehoor gegeven. Daarom komt de AFM nu met aanbevelingen voor nieuwe beperkingen. 

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een turbo?

Door middel van een turbo kan worden ingespeeld op de koersbeweging van een bepaalde belegging. De onderliggende waarde kan een aandeel, obligatie of index zijn. Een turbo is een populair beleggingsproduct onder particuliere beleggers. De reden voor deze populariteit is de hefboom

Een hefboom maakt het mogelijk om met een klein bedrag een grote positie in te nemen. Dit brengt voor een belegger hoge risico’s met zich mee. De AFM vindt dat beleggers te weinig worden ingelicht over deze risico’s.

Op welke beperkingen hint de AFM?

De AFM adviseert nu om drie van de vijf beperkingen die gelden voor de Contracts For Difference (CFD) markt, door te voeren op de turbo-industrie. CFD’s zijn financieel complexe producten die lijken op turbo’s. Doordat beleggers veel verlies lijden op dit speculatieve product, had de AFM deze markt al eerder beperkingen opgelegd. 

Er wordt door de AFM geadviseerd om een hefboombeperking op te leggen voor een turbo. Daarnaast adviseert de AFM een risicowaarschuwing bij aankoop van het product. De laatste beperking is een verbod op bonussen bij het handelen in turbo’s. Dit zijn gratis tegoeden die brokers uitdelen aan startende turbo beleggers. 

Door middel van deze beperkingen wil de AFM beleggers beter beschermen tegen de risico’s van een turbo.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.