Hoe wordt de AEX berekend?

Hoe wordt de AEX berekend?

Het is de belangrijkste beursindex van Nederland: de AEX (Amsterdam Exchange). Deze index valt onder de beurs Euronext Amsterdam. De AEX index is de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koerswisselingen weer van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. In dit artikel lees je hoe de AEX wordt samengesteld en hoe het AEX-index cijfer wordt berekend.

Alles weten over de AEX

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wanneer wordt de AEX berekend? 

De AEX wordt op verschillende momenten opnieuw berekend. Ieder kwartaal vindt een evaluatie plaats waar de samenstelling van de AEX en de weging van de bedrijven opnieuw worden bepaald. De belangrijkste herziening wordt één keer per jaar gedaan, dan wordt bepaald welke bedrijven in de AEX komen. 

Er zijn een aantal punten die op dat moment belangrijk zijn:

  • De 25 bedrijven met de hoogste handelsomzet (ook wel free float marktkapitalisatie genoemd) worden opgenomen in de AEX.
  • Er worden een aantal ‘reservebedrijven’ bepaald. Vallen deze net buiten de AEX, dan doen deze bedrijven mee voor de evaluatie van de AMX
  • Dit gebeurt ook bij het bepalen van de AMX-samenstelling. De ‘reservebedrijven’ worden opnieuw geëvalueerd voor een plaats in de AscX.

Free float marktkapitalisatie

De samenstelling van de AEX wordt bepaald aan de hand van de free float marktkapitalisatie van bedrijven. De free float marktkapitalisatie van een bedrijf wordt berekend door het aantal vrij verhandelbare aandelen te vermenigvuldigen met de huidige koers van een aandeel. 

Daarnaast is ook de weging van de bedrijven binnen de AEX afhankelijk van hun free float marktkapitalisatie. Grotere bedrijven krijgen dus een grotere weging dan kleinere bedrijven. De weging die elk bedrijf krijgt, wordt het wegingspercentage genoemd.

AEX-index cijfer berekenen

Om de AEX index te berekenen heb je het wegingsperscentage en de huidige koers van elk aandeel in de AEX nodig. 

Het AEX indexcijfer bereken je als volgt. Vermenigvuldig het wegingspercentage van een bedrijf met de huidige koers van het bedrijf. Doe dit voor alle 25 bedrijven. Tel de 25 antwoorden bij elkaar op en deel de uitkomst door 100. Dit antwoord is het AEX indexcijfer.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.