Hoe kun je in de hele AEX beleggen?

Hoe kun je in de hele AEX beleggen?

De meeste mensen hebben vast al eerder van de AEX gehoord; het is namelijk de belangrijkste Nederlandse beursindex. Aandelen uit de AEX Index zijn ontzettend populair onder Nederlandse beleggers. Maar hoe beleg je eigenlijk in de gehele AEX?

Alles weten over de AEX

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de AEX?

De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index. Het is de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koersontwikkelingen weer van de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland. 

De koers van de AEX is een belangrijke graadmeter voor het economische klimaat in Nederland. In de AEX index zijn uitsluitend large caps opgenomen.

De AEX is op werkdagen geopend tussen 09:00 uur ’s ochtends en 17:30 ‘s middags. Dan wordt de openingskoers bekendgemaakt. 

Beleggen in de AEX

Je kunt natuurlijk beleggen in bepaalde bedrijven die in de AEX staan. Maar het is ook mogelijk om te beleggen in de gehele AEX. Dit heeft een eigen term: indexbeleggen. Dit kun je doen met een tracker. Er zijn 3 manieren om dit te doen.

1. Zelf alle 25 losse aandelen kopen

Allereerst kun je zelf alle 25 losse aandelen kopen. Vervolgens kun je zelf het bedrag bepalen waarmee je in elk aandeel investeert. Je kunt ook precies dezelfde verhouding als de AEX nabootsen. Dit doe je door te kijken naar de weging van een aandeel in de AEX index. Stel dat het aandeel Unilever een weging heeft van 5% in de AEX index. Als je in totaal met €10.000 wilt beleggen in de AEX Index, moet je dus aandelen Unilever aankopen ter waarde van €500 (5% x €10.000,-). Zo kun je vervolgens zelf een portefeuille opbouwen met aandelen uit de AEX Index.

2. Koop een ETF

Daarnaast kun je een ETF kopen. Een ETF doet eigenlijk precies hetzelfde als wat is beschreven in stap 1. Je hoeft het dan alleen niet zelf te doen omdat de ETF het voor je doet. Door dus een AEX ETF te kopen, beleg je in één klap in precies dezelfde aandelen als in de AEX index, in dezelfde verhouding.

3. Beleggen met behulp van derivaten

Ook is het mogelijk om met behulp van derivaten (opties, turbo’s, CFD’s) in de AEX te beleggen. Je kunt dan zelfs met hefbomen gaan werken waardoor je winst of verlies vermenigvuldigd wordt. Beleggen in derivaten is risicovol en daarom niet geschikt voor beginnende beleggers.

Beleggen in de AEX met een ETF

We gaan verder in op beleggen met een ETF. Dat is namelijk de makkelijkste van de 3 opties hierboven. Hierbij hoef je niet zelf alle aandelen apart te kopen en heb je niks te maken met derivaten.

Er zijn twee soorten ETF’s: ETF’s met een fysieke replicatie en een synthetische repiclatie. Daarover lees je meer in het artikel: Fysieke en synthetische replicatie bij ETF’s

Je kunt gemakkelijk beleggen in de AEX met een AEX-tracker. Een AEX-tracker volgt de de koers van de AEX zo procies mogelijk. 

Als bijvoorbeeld Unilever 5 keer zwaarder weegt dan een ander aandeel in de AEX zal de tracker Unilever met een 5 keer hogere waarde inkopen dan de waarde van dat andere aandeel. Dit is niet hetzelfde als vijf keer zoveel aandelen. 

Dit doet een tracker als volgt: Ieder aandeel binnen de AEX heeft een ‘gewicht’. Al zwaarder het gewicht, hoe bepalender dit aandeel is binnen de AEX-koers. 

Je kunt automatisch handelen in een complete index met een ETF. Als je een gemiddeld jaarrendement wil ontvangen of passief wilt beleggen is dit een makkelijke optie: je kunt met één transactie jouw gehele inleg spreiden met een ETF. Dit zorgt voor een mooie spreiding in je portefeuille. 

Conclusie

Je weet nu hoe je kunt beleggen in de hele AEX. Wanneer je wilt beleggen in Nederlandse aandelen is dit een mooi beginpunt. Verder kun je nog beleggen in de AMX of AscX, maar je kunt je beleggingen ook nog beter spreiden door wereldwijd te beleggen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.