Wat zijn AEX futures?

Wat zijn AEX futures?

Als particulier beleggen in AEX futures? Dat kan zeker. Door de hefboom kunnen rendementen hoog oplopen. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar de risico's die hieraan verbonden zijn, zijn groot. Het is dus niet geschikt voor de beginnende belegger.

In dit artikel leggen we uit wat AEX-futures zijn en hoe ze in zijn werk gaan. 

AEX futures

Een future is een afspraak of termijncontract tussen de koper en verkoper, waarbij de koper voor een vaste prijs, op een vastgesteld tijdstip een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde moet kopen of verkopen. 

De AEX-future heeft, zoals de naam al zegt, als onderliggende waarde de Amsterdamse hoofdgraadmeter: de AEX. De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index. Dit is de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koersontwikkelingen weer van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

Het is een kapitaalgewogen index. De beurswaarde bepaalt hierbij het gewicht in de index. Het gewicht van de aandelen van de bedrijven in de AEX is gelimiteerd naar 15%. Dit zodat de grote bedrijven zoals Unilever en Royal Dutch Shell niet een te grote invloed krijgen. 

Werking AEX futures

Futures AEX kunnen voor beurs verhandeld worden. Dit kan dagelijks van 8:00 tot 22:00. Futures hebben een vaste vervaldatum waarop de uiteindelijke prijs wordt vastgesteld. 

Bij AEX futures is dit maandelijks, elke derde vrijdag van de maand. De waarde waarop ze verlopen, wordt bepaald door de gemiddelde prijs van de index tussen 15:30 en 16:00.

Beleggen in AEX futures werkt als volgt: Je koopt natuurlijk een AEX future in de hoop dat deze zal stijgen. Een future is een hefboomproduct. Dit houdt in dat je met een relatief kleine inleg een grote positie kunt innemen. 

Voorbeeld: Stel je neemt een positie in wanneer de AEX op 300 punten staat en verkoopt het wanneer het op 305 punten staat. De AEX contractgrootte is €200 x de index. Dus met een stijging van 5 punten, zal je 5 x €200 = €1000 euro winst maken. Maar je loopt ook een groot risico om dit te verliezen. Als de positie namelijk met 5 punten daalt, zul je €1000 euro verlies maken. 

Zoals hierboven uitgelegd kun je in één klap ook veel geld verliezen. Daarom moet je voordat je gaat handelen in AEX futures een geldbedrag op je beleggingsrekening zetten als financiële borgstelling

Dit is zodat verliezen gefinancierd kunnen worden, ook wel een margin genoemd. Dit zodat jouw bank of broker zeker weet dat jij bereid bent te betalen als er sprake is van verlies. 

De margin is niet bij elke future hetzelfde. Het hangt af van de onderliggende waarde en hoe beweeglijk deze is. Hoe beweeglijker, hoe hoger de margin. 

AEX mini-future

Om de toegankelijkheid van AEX futures te optimaliseren heeft de beurs van Amsterdam een AEX mini-future geïntroduceerd. Waar normale AEX futures €200 per punt rekenen, rekent een mini-future €20 euro per punt. Dat is dus 10 keer zo weinig als de normale.  

Risico

Er zit een groot risico aan het beleggen in AEX futures. Je kunt er zoals eerder gezegd in één klap veel geld mee verliezen. Het is belangrijk om alleen in futures te beleggen als je genoeg geld over hebt om mogelijke verliezen te dragen. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.