Wat is de free float bij beleggen?

Wat is de free float bij beleggen?

Wanneer beursgenoteerde bedrijven aandelen beschikbaar stellen om te verhandelen op de beurs, zijn dat niet per se alle aandelen van het bedrijf. Om te kijken hoeveel aandelen van het bedrijf vrij verhandelbaar zijn, gebruikt men de free float

Dit is interessante informatie voor aandeelhouders, zij kunnen zo namelijk besluiten om wel of niet in een bepaald bedrijf te beleggen. Over het algemeen is het namelijk voordelig wanneer een bedrijf een hoge free float (in verhouding veel vrij verkoopbare aandelen) op de markt brengt.

In dit artikel vertellen we alles over de free float en hoe je de free float kunt berekenen.

Wat is de free float?

Met de free float bedoelt men het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf dat vrij op de beurs verhandelbaar is. De free float laat zien hoeveel procent van de aandelen vrij verhandelbaar is. Vrij verhandelbaar is het vrije aanbod voor beleggers. 

Het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is geeft aan hoe makkelijk een aandeel te verkrijgen is. Niet alle bedrijven op de beurs geven deze aandelen even makkelijk uit. Dat heeft te maken met de eigenaar van het bedrijf. 

Een voorbeeld van een vrij kleine free float is het aandeel Heineken. Heineken kende in maart 2020 een free float van 41,36%. Dit betekent dat meer dan de helft van de aandelen van het bedrijf in handen zijn van de eigenaar.

Waarom is de free float zo belangrijk?

De free float speelt een belangrijke rol bij het berekenen van de marktkapitalisatie. Er geldt namelijk: hoe groter de marktkapitalisatie, hoe groter de free float.

De marktkapitalisatie wordt berekend door de koers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.

De free float geeft beleggers inzicht in de volatiliteit van de aandelen van het bedrijf. Vaak zijn aandelen met een kleine free float namelijk volatieler dan aandelen met een grote free float. Dat komt bijvoorbeeld omdat slechts een klein aantal aandelen kan worden aangekocht of verkocht in geval van groot handelsnieuws. 

Ook institutionele beleggers geven de voorkeur aan beleggen in aandelen met een grote free float. Wanneer zij dan een grote hoeveelheid aandelen kopen, zal dit dan namelijk weinig invloed hebben op de koers van het aandeel.

Hoe wordt de free float berekend?

Wanneer je er als belegger achter wilt komen wat de free float van een bedrijf is, kan dat berekend worden door alle uitstaande aandelen te verminderen met het aantal beperkte aandelen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.