Wat is de openingskoers?

Wat is de openingskoers?

De openingskoers, ook wel opening price genoemd, is de prijs waartegen het aandeel het eerste wordt verhandeld bij de opening van de handelsdag.

Een voorbeeld: de New York Stock Exchange (NYSE) opent om precies 9:30 AM Eastern time. De prijs van de eerste transactie voor beursgenoteerde aandelen is de dagelijkse openingskoers. De openingskoers is een belangrijke indicator voor de handelsactiviteit van die dag, vooral voor daytraders die geïnteresseerd zijn in korte termijn resultaten.

Openingskoers uitgelegd

De NASDAQ gebruikt een benadering die het ‘’opening cross’’ wordt genoemd om de beste openingsprijs te bepalen, rekening houdend met de orders die ‘ s nachts zijn verzameld. Uren na het verhandelen van de aandelen kan de waardering of verwachting van beleggers voor bepaalde aandelen veranderd zijn.

Waarom wijkt de openingskoers af van de slotkoers?

Bedrijfsaankondigingen of andere nieuwsgebeurtenissen die plaatsvinden nadat de markt is gesloten kunnen ook de verwachting van de beleggers en daarbij de openingskoers veranderen. Grootschalige natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen kunnen vergelijkbare effecten hebben op de aandelenkoersen.

Niet alle orders worden uitgevoerd tijdens de handel buiten kantooruren. Het gebrek aan liquiditeit maken marktorders onaantrekkelijk voor handelaren in de handel na sluitingstijd.

Het is dan veel moeilijker om een transactie te voltooien tegen een voorspelbare prijs, omdat marktorders en limietorders vaak niet worden ingevuld.

Wanneer de markt de volgende dag wordt geopend veroorzaakt dit een groot aantal limiet- of stoporders die geplaatst zijn tegen prijzen die verschillen van de slotkoers van de vorige dag.

Hierdoor ontstaat een ongelijkheid in vraag en aanbod. Door deze ongelijkheid wijkt de openingskoers af van de slotkoers.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.