Welke aandelen kun je nu het beste kopen?

Welke aandelen kun je nu het beste kopen?

Je wilt beginnen met beleggen in aandelen. Maar welke aandelen moet je nu kopen? In dit artikel leggen we uit hoe je er achter komt wat de beste aandelen zijn om nu te kopen.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zeggen beursanalisten?

Je kunt aandelen kiezen op basis van de mening en verwachtingen van beursanalisten. Beursanalisten zijn professionals die zich continu bezighouden met ontwikkelingen op de financiële markten. Vaak geven zij per aandeel aan hoe zij ertegenover staan.

Hieronder zie je de website guruwatch.nl. Deze website geeft beleggingsadviezen over individuele aandelen: verkoop, houd of koop. Ook geeft deze website het sentiment over een aandeel weer.

Welke aandelen kun je het beste kopen

Bron: guruwatch.nl

Daarnaast kun je ook kijken naar de toekomstverwachting voor een bedrijf. Ook hier geven professionals hun mening over, bijvoorbeeld op de website iex.nl. Het kan helpen om deze verwachtingen te gebruiken bij het kiezen van geschikte aandelen.

Onthoud wel dat toekomstverwachtingen slechts een indicatie zijn en geen zekerheid bieden. Ondanks dat de verwachting positief is, kunnen de cijfers alsnog tegenvallen. Immers, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Zoek ondergewaardeerde aandelen

Een belangrijke factor wanneer je aandelen gaat kiezen, is de waardering van aandelen. Is een aandeel overgewaardeerd? Dan is het misschien niet zo’n goede belegging. Het aandeel is waarschijnlijk al te sterk gestegen en te duur.

Het is daarom slim om te zoeken naar ondergewaardeerde aandelen, goedkope aandelen met veel potentie. Aandelen waarvan de beurswaarde lager ligt dan de werkelijke waarde, kunnen in de toekomst naar hun werkelijke waarde stijgen. Deze aandelen kunnen je dus een goed rendement opleveren.

Er zijn een aantal financiële ratio’s waarmee je een ondergewaardeerd aandeel kunt herkennen. We noemen er hieronder een paar.

Koers/winst verhouding

Een belangrijke ratio is de koers/winst verhouding. Deze ratio zet de koers van een aandeel af tegen de winst per aandeel. Zo kun je bepalen of een aandeel relatief duur of goedkoop geprijsd is.

Een lage koers/winst verhouding geeft over het algemeen aan dat een aandeel ondergewaardeerd is. Echter kan dit ook duiden op een lage winstverwachting in de toekomst. Je kunt dus niet alleen afgaan op de koers/winst verhouding. Gebruik het in combinatie met andere ratio’s.

Winst per aandeel en omzetgroei

Een andere handige maatstaf voor het kiezen van aandelen is de winst per aandeel. Dat is de winst die het bedrijf maakt per uitstaand aandeel. Bekijk de winst per aandeel wel altijd in combinatie met de omzetgroei van een bedrijf.

Is de winst per aandeel hoog, maar de omzet daalt? Dan is de hoge winst niet te rechtvaardigen en is het aandeel meestal geen goede belegging.

Is de winst per aandeel laag of gemiddeld, maar groeit de omzet wel gestaag? Dan gebruikt het bedrijf zijn winst meestal om te investeren. Dat kan ook een goed teken zijn, omdat het bedrijf door investeringen nog verder kan blijven groeien.

Solvabiliteitsratio

Voordat je een aandeel koopt, is het ook verstandig om de solvabiliteit van het bedrijf te checken. De solvabiliteit is de mate waarin een bedrijf in de mogelijkheid is om zijn schulden te betalen. De solvabiliteit is een maatstaf voor de financiële gezondheid van een bedrijf.

Is het bedrijf niet in staat om zijn schulden af te betalen? Dan is het aandeel misschien geen goede belegging. Het bedrijf is dan namelijk minder goed bestand tegen economisch mindere tijden.

Waar vind je de ratio’s?

Onthoud wel dat het niet vanzelfsprekend is dat een ondergewaardeerd aandeel in waarde zal stijgen. Voor een succesvolle belegging spelen nog meer factoren een rol.

Informatie over de verschillende financiële ratio’s kun je vinden op de website morningstar.nl. Wanneer je een aandeel zoekt op morningstar.nl kom je in het Morningstar Aandelenrapport. Daar vind je alle belangrijke ratio’s die je nodig hebt.

Welke aandelen kun je het beste kopen

Bron: Morningstar.nl

Kijk ook eens naar aandelen met een lage volatiliteit

Korte termijn beleggers zoeken juist naar aandelen die sterk schommelen (volatiel zijn). Dit kan op korte termijn namelijk voor flinke koerswinst zorgen. Maar de sterke schommelingen kunnen ook de andere kant op gaan en voor sterke dalingen zorgen.

Vooral voor langetermijnbeleggers is het verstandiger om in aandelen te beleggen met een lage volatiliteit. Deze strategie wordt ook wel minimum volatility genoemd.

Door voor minimum volatility aandelen te kiezen, verhoog je de rendement/risico verhouding aanzienlijk. Het klinkt misschien gek, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aandelen met een relatief lage volatiliteit op lange termijn een bovengemiddeld rendement opleveren.

Voor de volatiliteit kijk je naar de bèta en standaarddeviatie van een aandeel. De bèta geeft de mate van beweeglijkheid van een aandeel weer ten opzichte van een index. Is de bèta lager dan 1, dan is de volatiliteit relatief laag. Op de webiste finance.yahoo.com kun je de bèta van een aandeel makkelijk opzoeken.

Welke aandelen kun je het beste kopen

Bron: finance.yahoo.com

Dividend als rendement

Aandelen die periodiek een stabiel dividend uitkeren, zijn vaak ook een goede keuze. Het feit dat een bedrijf periodiek een standaard dividend kan uitkeren aan haar aandeelhouders duidt op stabiliteit. Zeker voor de lange termijn, is dit een positief kenmerk.

Op de website dividendpagina.nl kun je alle dividendrendementen van Nederlandse aandelen vinden.

Welke aandelen kun je het beste kopen

Bron: dividendpagina.nl

Kies voor duurzaamheid

Een andere richtlijn bij het kiezen van aandelen is duurzaamheid. Duurzame bedrijven blijken op de lange termijn vaak beter te presteren dan niet-duurzame bedrijven. Duurzame bedrijven zijn namelijk vaak beter voorbereid op toekomstige uitdagingen. Bij het selecteren van aandelen kun je een aandeel beoordelen op de ESG-criteria.

Spreiding

We hebben je een aantal handige punten gegeven waarop je een aandeel kunt beoordelen. We willen echter wel nog even de nadruk leggen op het belang van spreiding.

Ook al heb je de selectiecriteria gebruikt, er bestaat altijd een risico dat een bedrijf failliet gaat. Wanneer je maar in een aantal aandelen belegt, dan heeft dit een grote impact op je vermogen. Daarom is het in alle gevallen verstandig om je beleggingen breed te spreiden. Je kunt spreiding makkelijk toepassen door te beleggen in fondsen of ETF’s.

Beleggen bij Axento

Lijkt het je na het lezen van dit artikel toch moeilijk om te bepalen welke aandelen je moet kopen? Dan kun je ook kiezen voor vermogensbeheer. Een vermogensbeheerder selecteert de effecten voor je. Zo hoef je je zelf niet druk te maken over welke aandelen te kopen.

Bij Axento beleggen we je vermogen al vanaf €7.500. Wij beleggen volledig duurzaam, met onze blik op de lange termijn. We beleggen in fondsen en ETF’s en streven daarbij naar de optimale rendement/risico verhouding.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.