Skip to main content
Open een rekening

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren aan aandeelhouders. De winst die wordt uitgekeerd noemen we dividend. Bedrijven hoeven geen dividend uit te betalen en mogen zelf bepalen hoe vaak en wanneer ze uitkeren. In dit blog leggen we je uit wanneer bedrijven dividend uitkeren.

Wanneer heb je recht op dividend?

Je hebt recht op dividend als je een dividendaandeel in je bezit hebt op de ex-dividend datum. Dit is de datum waarop de dividenden worden toegekend.

Koop je het aandeel op de dividenddatum? Dan ontvang je geen dividend. Je moet aandelen dus al in bezit hebben op de ex-dividend datum.

De ex-dividend datum wordt vooraf aangegeven door bedrijven. Op de ex-dividend datum wordt het dividend wel toegekend aan de aandeelhouders, maar nog niet uitbetaald. Wanneer de uitbetaling van dividend plaatsvindt, verschilt. Vaak is dit een paar weken nadat het aandeel ex-dividend noteert.

Wanneer betalen bedrijven dividend uit?

Zoals gezegd mogen bedrijven zelf kiezen wanneer ze dividend uitkeren. Ze mogen ook zelf bepalen hoe vaak dit gebeurt. Bij de meeste bedrijven vindt de uitkering van dividend één keer per jaar plaats of ieder kwartaal.

Bedrijven geven dit van tevoren aan. Zo kun je op de website meestal de dividend kalender van een bedrijf vinden. Hierin staat precies wanneer dividend wordt uitbetaald en wanneer de ex-dividend datum is.

Invloed van het uitkeren van dividend op de koers

Sommige beleggers denken dat ze, door een aandeel te kopen net voor de ex-dividend datum en deze een paar dagen daarna te verkopen, snel rendement kunnen behalen. Ze willen dan alleen profiteren van het dividend. Dit noemen we dividend strippen.

Over het algemeen werkt dit echter niet. Het dividend wordt op de ex-dividend datum namelijk in mindering gebracht op de koers. De waarde van een aandeel daalt dus op het moment dat een bedrijf dividend uitkeert. Zo levert het dividend je dus niet direct winst op.

Uitbetaling van dividend

De uitbetaling van dividend is meestal in de vorm van geld. Dit noemen we cashdividend.

Sommige bedrijven geven dividend uit in de vorm van nieuwe aandelen. In plaats van geld ontvang je dan de waarde van het dividend aan aandelen in het bedrijf. Dit noemen we stockdividend.

Dividendbelasting

Over het uitgekeerde dividend moet ook belasting betaald worden. Dit wordt over het algemeen gedaan door de uitgevende instantie. Die houdt de dividendbelasting in voordat het wordt uitgekeerd.

Je hoeft natuurlijk geen twee keer belasting te betalen over dividend. Daarom mag je de ingehouden dividendbelasting verrekenen bij de aangifte van de inkomstenbelasting.