Man op trapje die een pijl tekent op krijtbord

Wat betekent Strategische Asset Allocatie?

De strategische asset allocatie (SAA) is de lange termijn verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën. Professionele beleggers gebruiken de strategische asset allocatie als uitgangspunt voor het inrichten van een beleggingsportefeuille. Klik hier voor ons hoofdartikel over het begrip Asset Allocatie.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Bekijk video Wat betekent Strategische Asset Allocatie?

Strategisch is voor de lange termijn

De strategische asset allocatie is specifiek gericht op de lange termijn. Wanneer een professionele belegger zoals een bank of vermogensbeheerder even geen visie heeft op de markt, belegt hij volgens de strategische asset allocatie. Dit is dus het uitgangspunt bij de inrichting van een beleggingsportefeuille.

Op korte termijn kan worden afgeweken van de strategische asset allocatie. Als men bijvoorbeeld verwacht dat de beurzen gaan stijgen, is een offensievere asset allocatie verstandiger. Verwacht men een daling van de beurzen, dan is een defensievere asset allocatie verstandiger. De tijdelijke asset allocatie waarmee wordt afgeweken van de strategische asset allocatie wordt de tactische asset allocatie genoemd.

Voorbeelden strategische allocatie

Axento belegt volgens vier verschillende profielen: DefensiefNeutraalOffensief en Zeer offensief. Hieronder staat de strategische asset allocatie per risicoprofiel:

  • Defensief risicoprofiel: Aandelen (35%) | Obligaties (65%)
  • Neutraal risicoprofiel: Aandelen (55%) | Obligaties (45%)
  • Offensief risicoprofiel: Aandelen (75%) | Obligaties (25%)
  • Zeer offensief risicoprofiel: Aandelen (95%) | Obligaties (5%)

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.