Hoe speel je in op hoge inflatie?

Verbaasd kijkende vrouw met papieren in hand

Het is niemand ontgaan hoe hoog de benzineprijzen zijn de laatste tijd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de energieprijzen. Zo’n hoge inflatie als nu hebben we sinds 1975 tijdens de oliecrisis niet meer meegemaakt. In deze blog leggen we uit wat hoge inflatie betekent voor jouw spaargeld en hoe jij hier het beste op kunt inspelen.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat de prijzen stijgen. Hiermee worden geen individuele prijzen bedoeld, maar het gemiddelde van alle prijzen. We zeggen ook wel het algemene prijspeil stijgt over een bepaalde periode. 

Wanneer er geen maatregelen worden genomen om dit in balans te brengen, bijvoorbeeld het verhogen van de lonen, leidt inflatie tot een verlies aan koopkracht.

Je kunt dan als het ware steeds minder kopen met de euro, de euro wordt minder waard

Gemiddelde inflatie per jaar 

De inflatie is de laatste jaren in Nederland gestegen. In de tabel hieronder kun je zien dat in 2021 een stijging is geweest van 2.7% op 2020. Er wordt zelfs verwacht dat dit in 2022 nog hoger zal zijn. We kijken hier naar de afgelopen 10 jaar. 

De gemiddelde inflatie over de laatste 10 jaar was 1.66%

Jaar CPI inflatie Nederland
2012 2.5%
2013 2.5%
2014 1.0%
2015 0.6%
2016 0.3%
2017 1.4%
2018 1.7%
2019 2.6%
2020 1.3%
2021 2.7%
2022 ?

Bron: indeflatie

Je kijkt met bovenstaande tabel naar de consumentenprijsindex (CPI). Deze meetmethode wordt gebruikt door het CBS (Centraal bureau voor de statistiek) om prijsstijgingen te monitoren en deze te vergelijken met eerdere jaren. 

Oorzaken inflatie in Nederland

Je weet nu wat inflatie is en hoe hoog de inflatie de afgelopen jaren in Nederland is geweest, maar hoe ontstaat inflatie nu eigenlijk? 

Allereerst is het belangrijk om te weten met welke soort inflatie we te maken hebben. Hierover lees je meer in onze blog: Welke soorten inflatie zijn er?

Corona

Corona had bijvoorbeeld grote invloed op de inflatie en dit moet nu hersteld worden. Doordat er in 2020 een recessie heeft plaatsgevonden, werd de vraag naar goederen en diensten na de recessie meer. Het aanbod kon deze enorme vraag niet bijhouden

De oorlog in Oekraïne

Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne een grote invloed op de inflatie. De grondstofprijzen stijgen en hierdoor worden al meer producten duurder. De inflatie is al hoog, maar zal hierdoor nog hoger worden.

Rusland heeft recentelijk de gaskraan dichtgedraaid voor Nederland. Dit zal niet tot een flink tekort leiden, maar de gasprijzen zullen wel al meer stijgen. Veel mensen hebben al problemen met het betalen van de rekeningen en dit probleem zal hierdoor alsmaar groter worden. 

Energie

Door deze oorlog zijn de energieprijzen ook flink gestegen. Dit is natuurlijk algemeen bekend. De gasprijzen zijn enorm gestegen, maar ook de olieprijzen. Dat zul je merken in de hoogte van je energierekening maar ook zeker bij het voltanken van je auto.

Gevolgen voor spaargeld

Een hoge inflatie heeft gevolgen voor je spaargeld. Doordat geld minder waard wordt, zal jouw spaargeld ook minder waard worden. 

In aantallen euro’s zal het natuurlijk gelijk blijven. Maar je kunt er minder mee kopen. 

Wil je meer lezen over deze sluipmoordenaar genaamd inflatie, lees dan onze andere blog: Het verwoeste effect van inflatie op je spaargeld.

Wat betekent inflatie voor beleggen?

Centrale banken kunnen inspelen op inflatie. Zij kunnen de rente op spaargeld hoger maken zodat sparen aantrekkelijker wordt. Mensen zullen hierdoor minder snel geld lenen en de waarde van geld zal toenemen

Dit zorgt er wel voor dat mensen minder gaan kopen, dus de economische groei wordt vertraagd. Mensen wachten met aankopen. Dit heeft een negatief effect op de aandelenbeurs.

Stijgende rentes niet gelijk een gevaar

Stijgende rente is een belangrijke oorzaak van een hogere inflatie, maar dit hoeft geen gevaar te zijn voor hoge aandelenkoersen. De aandelenmarkt wordt meestal gebaseerd op de economische groei (of de verwachting daarvan). 

Bedrijven zullen door de hoge inflatie te maken krijgen met hogere kosten voor bijvoorbeeld energie, grondstoffen en transport. Veel bedrijven weten deze kosten door te berekenen aan hun klanten. 

Waardeaandelen en groeiaandelen

Waarde-aandelen zijn aandelen van bedrijven met een stabiele en gestage omzet en winstgroei. Deze aandelen doen het vaak goed wanneer de economie minder snel groeit en de rente hoger is. Dit zijn bedrijven die al wat langer meegaan en een sterke concurrentiepositie hebben, bijvoorbeeld Heineken, Unilever of Royal Dutch Shell.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan beleggers in de toekomst een sterke groei en hoge winsten verwachten. Deze aandelen zijn gevoeliger voor stijgende rente. Dit zijn jonge bedrijven met grote verwachtingen in de toekomst. Bijvoorbeeld Tesla, Beyond Meat en Fitbit.

Inspelen op inflatie als consument

Er zijn een aantal manieren hoe je geld kunt beschermen tegen hoge inflatie. Hieronder twee voorbeelden:

Beleggen in edelmetalen

Je zou kunnen beleggen in edelmetalen, bijvoorbeeld in goud. Edelmetalen staan bekend als een veilige investering in tijden van crises en/of inflatie. Dit komt omdat de waarde van goud door de jaren heen vrijwel stabiel is gebleven. Zo kun je als het ware je vermogen opslaan en de waarde van het geld vasthouden.

Investeringen in vastgoed

Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kan alleen investeren in vastgoed als je bij voorhand al een flink bedrag aan eigen vermogen bezit. Een andere optie is daarom beleggen in vastgoedfondsen, zo kun je met een lager instapbedrag toch beleggen in vastgoed.

Huurcontracten stijgen bijvoorbeeld vaak mee met inflatie, dus passief inkomen zal stijgen. Vastgoedinvesteringen behouden hun waarde in tijden van inflatie. 

Is er sprake van hyperinflatie?

Als de inflatie per maand 50% of meer is spreken we van een hyperinflatie. In Nederland was de inflatie in maart 2022 9,7%, dus er is nog geen sprake van hyperinflatie. 

Hyperinflatie wordt meestal veroorzaakt doordat overheden meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt. Om dit op te lossen wordt de geldpers aangezet. Dit zorgt ervoor dat geld al minder waard wordt. Hyperinflatie komt bijvoorbeeld voor in tijden van oorlog.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.