Het verwoestende effect van inflatie op je spaargeld

Het verwoestende effect van inflatie op je spaargeld

Sparen is veilig en zonder risico. Zo lijkt het tenminste. Totdat je beseft dat je spaargeld stukje bij beetje wordt aangevreten door een ware sluipmoordenaar: inflatie.

Het is niet iets waar de meeste Nederlanders wakker van liggen. Logisch, want inflatie zie je niet en je merkt er ook niet direct iets van. Maar juist voor Nederlanders, die ten opzichte van andere Europeanen veel sparen, is inflatie funest.

Meer lezen over starten met beleggen? Lees ons blogbericht Sparen of beleggen, wat is het beste?

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is inflatie?

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Een voorbeeld: in juni 2021 kwam de inflatie in Nederland uit op 2%, zo berekende het CBS. Om dezelfde goederen en diensten te kopen had je die maand dus 2% meer geld nodig dan het jaar ervoor. Kostte een spijkerbroek vorig jaar nog €100, dan kost deze nu €102. 

Inflatie vreet aan je spaargeld

Voor je spaargeld is inflatie een ware sluipmoordenaar. De reële waarde (koopkracht) van je spaargeld neemt namelijk ieder jaar af. Als je kijkt op je spaarrekening zie je misschien nog steeds hetzelfde bedrag staan, maar je kunt er na verloop van tijd steeds minder van kopen. 

Stel dat je €25.000 spaargeld hebt. Rekenend met 0,1% rente heb je na een jaar €25.025 op je spaarrekening staan. Echter, bij een inflatie van 2,0% neemt de reële waarde van je spaargeld met €475 af. In werkelijkheid is je spaarpotje nog maar €24.525 waard.

Op lange termijn wordt het effect van inflatie pas echt desastreus. Na 10 jaar is de koopkracht van je spaargeld – zonder dat je het in de gaten hebt – gedaald van €25.000 tot €20.636. Een waardeverlies van ruim vierduizend euro. Heb je meer dan €50.000 aan spaargeld, dan betaal je ook nog eens vermogensbelasting.

Wat kun je er tegen doen?

Tegen inflatie kun je weinig doen. Het is er nu eenmaal en het is er voor iedereen. Wel kun je proberen om meer rendement te maken op je spaargeld om zo de impact van inflatie tegen te gaan. Zo kun je je geld bijvoorbeeld vastzetten op een deposito of sparen in het buitenland. Een ander alternatief voor sparen is beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden, maar het verwachte rendement is ook hoger.

Overigens is het niet slim om helemaal niet te sparen. Zorg dat je altijd een buffer hebt voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld als de wasmachine het begeeft of de APK wat duurder uitvalt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van beleggen bij Axento? Vraag dan hieronder ons informatiepakket aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.