onderaanzicht van helikopter waar veel briefgeld uit gegooid wordt

Wat is helikoptergeld?

Wat zou jij doen als je nu plotseling €1.000 op je rekening krijgt gestort? Zou je er iets leuks van kopen of gebruik je het om te sparen

Het klinkt gek, zomaar geld krijgen, maar het is een economische maatregel die al meerdere keren overwogen is door verschillende overheden. Dit wordt ook wel helikoptergeld genoemd.

Wat is helikoptergeld precies en hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel leggen we het uit. 

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat is helikoptergeld?

Helikoptergeld is een monetaire maatregel die ervoor zorgt dat er geld over de bevolking wordt verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden doordat de centrale bank extra staatsobligaties koopt.

Het kan op twee manieren worden gedaan: burgers krijgen een bepaald bedrag op de rekening gestort, of het geld gaat naar de overheid. De overheid gebruikt het geld vervolgens om investeringen te doen die de werkgelegenheid bevorderen en daarmee de economie stimuleren.

Een belangrijk nadeel van helikoptergeld naar burgers is dat je van tevoren niet kunt voorspellen wat burgers met het geld gaan doen. Het uitdelen van helikoptergeld kan namelijk angst veroorzaken, waardoor men voorzichtig is met het uitgeven van het geld. Het geld kan net zo goed op de spaarrekening belanden.

Hoe is de term ontstaan?

De term werd in de late jaren ‘60 voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse econoom Milton Friedman. Hij stelde dat wanneer er geld over de gemeenschap zou worden verdeeld, men meer zou gaan kopen.  

De beeldspraak van helikoptergeld (in het Engels: helicopter drop of helicopter money) verwijst naar een helikopter die boven de gemeenschap zou vliegen en geld over de bevolking zou verdelen. 

Helikoptergeld in de praktijk

Helikoptergeld klinkt als een mooi verhaal, maar komt dit in de praktijk ook daadwerkelijk voor? Hieronder bespreken we een paar recente gebeurtenissen waar helikoptergeld een mogelijkheid was.

In 2016 nam in Japan de economische groei af. De Japanse overheid overwoog toen om helikoptergeld in te zetten om de economie een steuntje in de rug te geven. Dit idee werd door de financiële markten niet gesteund: men was bang voor hyperinflatie en devaluatie van de Japanse yen. 

Ook tijdens de corona crisis kwam helikoptergeld ter sprake. Weer was het niet de juiste oplossing, omdat men tijdens de lockdown juist geen geld uit kon geven in de sectoren die het hardst getroffen werden door de maatregelen. 

In de Verenigde Staten werd wel eenmalig geld aan burgers uitgedeeld tijdens de corona pandemie. Er werd gekeken naar de hoogte van het inkomen en aan de hand daarvan kregen Amerikaanse huishoudens een bepaald bedrag uitgekeerd. In Europa koos men ervoor dit niet te doen, omdat hier een groter sociaal vangnet is dan in de Verenigde Staten.

Op papier kan helikoptergeld een mooie oplossing voor een stagnerende economie zijn, maar in de praktijk zitten er vaak veel haken en ogen aan. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.