Welke soorten inflatie zijn er?

Stapel munten van laag naar hoog met opwaarste rode pijl erop die een man vasthoudt

Inflatie is een economische term waar veel mensen al eens van gehoord hebben. Inflatie betekent dat de prijzen stijgen

Er zijn verschillende soorten inflatie, zoals prijsinflatie, bestedingsinflatie en een combinatie van de twee: structurele inflatie. In deze blog bespreken wij de drie termen en hun oorzaken.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Prijsinflatie

Prijsinflatie wordt ook wel cost push inflatie genoemd. Bij deze vorm van inflatie wordt de geldstroom groter en stijgt het prijspeil.

Prijsinflatie komt meestal voor wanneer er sprake is van een koopkrachtige vraag. Dit is wanneer de consumenten bereid zijn veel geld uit te geven omdat de economie goed draait op dat moment. Er is dan sprake van meer voor minder. Dus voor minder geld kun je dan meer kopen. 

Bestedingsinflatie

Bestedingsinflatie wordt ook wel demand pull inflatie genoemd. Dit soort inflatie ontstaat als bedrijven moeite hebben om aan de vraag van hun klanten te voldoen en als bedrijven een volledig bezette productiecapaciteit draaien. 

De effectieve vraag is dan groter dan de economie op lange termijn kan leveren. 

Er heerst schaarste bij producten van bedrijven, de prijs waarvoor producten verkocht worden gaan omhoog. Dit komt doordat concurrenten ook niet aan deze vraag kunnen voldoen. 

Dit gebeurt altijd bij hoogconjunctuur. Als consumenten gaan besteden en daar ook de middelen voor hebben. 

Structurele inflatie

Naast bestedings- en prijsinflatie is er nog een structurele inflatie. Dit is een combinatie van de andere twee. Het houdt in dat in telkens wisselende economische sectoren prijsinflatie of bestedingsinflatie voorkomt. 

Zijn er nog meer soorten inflatie?

Er zijn nog een aantal soorten inflatie, zoals winstinflatie of geïmporteerde inflatie

Winstinflatie houdt in dat bedrijven de prijzen van hun product of dienst verhogen met als doel meer winst te maken. Bij geimporteerde inflatie stijgen de goederen of diensten die wij vanuit het buitenland inkopen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.