Geld lenen kost geld. De prijs voor een geldlening noemt men rente. De rente kan via verschillende manieren worden berekend. Consumenten lenen geld, maar banken ook. Dit doen zij tegen speciale tarieven.
In dit artikel gaan we in op het LIBOR tarief. Dit is een rentetarief waartegen internationale banken van elkaar kunnen lenen.
Wat is LIBOR?
LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate. Dit is het rentepercentage dat banken onderling hanteren. Dit percentage geldt voor banken die elkaar geld verstrekken in Londen. In het verleden gold LIBOR als de benchmark voor rente op korte termijn.
Het LIBOR tarief is niet gebaseerd op werkelijke transacties. Het tarief wordt samengesteld door verschillende banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Fed. Deze banken geven dagelijks een tarief af. Vervolgens wordt het gemiddelde van deze tarieven gehanteerd als LIBOR rente.
Looptijd van de LIBOR rente
LIBOR is een verzamelnaam voor verschillende percentages. Er zijn namelijk verschillende tarieven voor iedere looptijd. Zo heeft Euribor de unieke looptijd van een nacht. Verder zijn er dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse looptijden.
Daarnaast is de LIBOR uitgedrukt in verschillende valuta’s. De LIBOR is uitgedrukt in EUR, USD, GBP, JPY, en CHF. Naast de LIBOR is er ook nog het EURIBOR tarief. Dit was het leidende rentetarief voor de Europese markt.
Het LIBOR-schandaal
In de financiële wereld is 27 juli 2012 een dag die niet snel wordt vergeten. Op deze dag kwam het LIBOR-schandaal aan het licht.
Verschillende banken bleken namelijk het rentepercentage te manipuleren. Handelaren hadden opzettelijk de rente te hoog of te laag aangeboden. Dit zorgde voor enorme winsten bij handelaren.
Uiteindelijk hebben verschillende banken hier boetes voor gekregen. Zo heeft de Rabobank een boete moeten betalen van € 774 miljoen euro. Daarnaast werden in de loop der jaren wereldwijd enkele bankmedewerkers strafrechtelijk vervolgd.
Het einde van het LIBOR tarief
Vanaf eind 2021 verdwijnen alle interbancaire rentes. Dit moet ervoor zorgen dat de percentages betrouwbaarder worden. Toezichthouders stelden namelijk dat er een gebrek aan transparantie was bij het bepalen van het tarief.
De LIBOR zal worden vervangen door de Sterling Overnight Index Average (SONIA). In de Verenigde Staten wordt er ook gewerkt met een LIBOR tarief. Deze wordt vervangen door de Secured Overnight Financing Rate (SOFR).