Wat is de Europese Centrale Bank?

Wat is de Europese Centrale Bank?

Steeds vaker is de ECB in het nieuws. Waar staan de letters ECB voor en waar zijn zij verantwoordelijk voor? Je leest het in dit artikel.

Waar staat ECB voor?

ECB staat voor de Europese Centrale Bank. Dit is de centrale bank van de 19 landen die de euro hebben ingevoerd. De Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken (NCB’s) vormen samen het Eurosysteem, het centrale banksysteem van het eurogebied.

In de Verenigde Staten is de FED de centrale bank.

Waar is de ECB verantwoordelijk voor?

De president van de ECB is Mario Draghi en de vice-president is Luis de Guindos. Het belangrijkste besluitorgaan binnen de ECB is de Raad van bestuur. Deze bestaat uit de zes leden van de directie plus de presidenten van de centralebanken van de 19 landen in het eurogebied.

De hoofdtaak van de Europese Centrale bank is het handhaven van de prijsstabiliteit in het eurogebied. Op die manier proberen zij naast de koopkracht en inflatie, de waarde van de gemeenschappelijke Euromunt te waarborgen.

Verder zijn basistaken van de ECB:

  • Het bepalen en ten uitvoer leggen van het monetaire beleid van het eurogebied;
  • Her verrichten van valutamarktoperaties;
  • Het aanhouden en beheren van de externe reserves van het eurogebied;
  • Het bevorderen van een goede werking van het betalingsverkeer;
  • Het prudentieel toezicht op kredietinstellingen die zijn gevestigd in deelnemende lidstaten in samenwerking met nationale bevoegde autoriteiten.

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.