Euribor met groene pijlen die omlaag gaan

De functie van de Euribor rente

Wanneer iemand geld wil lenen, dient daar een vergoeding voor te worden betaald. De hoogte van deze rente is afhankelijk van een paar factoren. Één van deze factoren is de Euribor. Meer informatie over de Euribor leggen we uit in dit artikel.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat is de Euribor rente

De Euribor is het rentetarief waartegen banken geld van elkaar lenen op de geldmarkt. De volledige naam luidt: Euro Interbank Offered Rate

Het rentetarief wordt bepaald door de 25 Europese banken met het hoogste handelsvolume binnen Europa. Dit tarief wordt dagelijks opnieuw bepaald waarbij de economische groei van invloed is op het rentepercentage. 

De 1 maand Euribor wordt gebruikt als basispercentage voor rentes van financiële producten zoals de couponrente van een obligatie of een hypothecaire lening. Afhankelijk van de kredietwaardigheid van de andere partij kan er nog een opslag bovenop het Euribor percentage komen. 

Looptijden van de Euribor rente

De Euribor heeft betrekking op kortlopende kredieten; leningen tot 2 jaar. Binnen deze tijd wordt er onderscheid gemaakt tussen acht verschillende looptijden. 

Euribor bepaalt dagelijks rentetarieven voor een looptijd van 1 en 2 weken. Ook voor looptijden van 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden worden aparte tarieven bepaald.

Lenen tegen het Euribor tarief

Banken met een hoge kredietwaardigheid kunnen van elkaar geld lenen tegen het Euribor tarief. Voor banken met een mindere kredietwaardigheid komt er een extra opslag bovenop het Euribor percentage. Voorbeelden van een extra opslag zijn kredietrisico’s, spreadkosten of winst.   

Het einde van het Euribor tarief

Per 1 januari 2020 is het Euribor tarief vervangen door de ‘’Alternative Reference Rate’’. Volgens de autoriteiten was er te weinig toezicht op het proces waarbij de rentetarieven worden vastgesteld. Daarom heeft de ECB besloten de Euribor te vervangen. 

De tarieven van de ARR worden gebaseerd op uitgevoerde transacties tussen banken. Dit in tegenstelling tot het Euribor tarief. Daar werd alleen gekeken naar de 25  Europese banken met het hoogste handelsvolume.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.