Iemand die doet hoogspringen

Wat is de benchmark bij beleggen?

De benchmark speelt een belangrijke rol bij beleggen. We leggen je in dit artikel uit wat de benchmark is en hoe deze wordt gebruikt door beleggers.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Betekenis benchmark

Benchmark betekent maatstaf of ijkpunt. Door te vergelijken met de benchmark kun je bepalen of iets goed of slecht presteert.

Toepassing van de benchmark

Bij beleggen wordt een benchmark gebruikt om te bepalen of een fonds of beleggingsportefeuille goed presteert. Vaak wordt een beursindex gebruikt als benchmark.

Verderop in dit artikel geven we een aantal voorbeelden van veelgebruikte benchmarks.

Benchmark of benchmarking wordt ook buiten de beleggingswereld veel gebruikt. Het wordt dan gebruikt als een soort test om bijvoorbeeld verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Bedrijven uit dezelfde sector met grotendeels dezelfde structuur worden dan onderling vergeleken. Zo kunnen de bedrijven zien wat zij kunnen verbeteren en wat hun sterke punten zijn ten opzichte van anderen.

Dit wordt ook wel eens bij verschillende vermogensbeheerders gedaan. De cijfers en prestaties van een aantal vermogensbeheerders worden dan naast elkaar gelegd, om te kijken wie er goed en minder goed presteert ten opzichte van de andere vermogensbeheerders.

In elk geval is het doel natuurlijk om boven de benchmark uit te komen. De vermogensbeheerder, het fonds of de portefeuille presteert dan beter dan het gemiddelde of dan het referentiepunt.

Voorbeelden benchmark bij fondsbeleggen

Meestal worden de grote, bekende indices als benchmark gebruikt om te bepalen of een fonds of portefeuille goed presteert. In Nederland is de AEX bijvoorbeeld een veel gebruikte benchmark. Wanneer het gaat om wereldwijde beleggingen is de MSCI World Index bekend of de S&P 500 Index voor Amerikaanse beleggingen.

De juiste benchmark kiezen

Wanneer je een fonds of portefeuille wilt vergelijken met een benchmark, moet je natuurlijk de juiste benchmark kiezen. Bij het kiezen van een benchmark is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

  • De regio - Wanneer je belegt in een fonds dat zich enkel focust op beleggingen in Europa, dan is de MSCI World Index geen goede maatstaf, omdat deze beleggingen uit de hele wereld mee neemt.
  • De marktkapitalisatie - Heb je een portefeuille met uitsluitend Nederlandse mid- en small cap aandelen, omdat je wilt profiteren van de mogelijke groei van de bedrijven? Dan is het kiezen van de AEX als benchmark niet verstandig. De AEX bevat voor het grootste gedeelte large cap aandelen. Dat is dus niet representatief voor jouw portefeuille. Je kunt dan beter de AMX of ASCX index als benchmark gebruiken.
  • De producten - In de meeste beleggingsportefeuilles zitten niet alleen aandelen, maar ook obligaties. Wanneer je zo’n portefeuille vergelijkt met een aandelenindex, kun je opnieuw geen goede vergelijking maken.

De prestaties van een fonds of portefeuille vergelijken met een benchmark kan heel handig zijn, mits de juiste benchmark is gekozen.

Bekijk video Wat is de benchmark bij beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.