Wat is krimpflatie en wat merk je ervan?

Wat is krimpflatie en wat merk je ervan?

Iedereen heeft de laatste tijd wel de termen inflatie en zelfs stagflatie voorbij zien komen. Waar de eerste betekent dat goederen en diensten duurder worden, betekent de tweede term ook nog eens dat de economie daarbij stagneert. 

Een andere term die hier ook mee in verband staat, is krimpflatie. In dit artikel leggen we uit wat krimpflatie betekent en of er iets tegen te doen is.

Wat is krimpflatie?

Krimpflatie betekent dat fabrikanten de inhoud van verpakkingen kleiner maken zodat de verkoopprijs van het artikel niet verhoogd hoeft te worden. Hiermee verbergen ze prijsstijgingen. 

Je zult eerder merken dat een product duurder is geworden, dan dat de inhoud van een product minder is geworden. Fabrikanten doen bijvoorbeeld achttien in plaats van twintig ijsjes in een doos of verlagen het gewicht van een pak bakmeel.

Niets tegen te doen

Deze truc wordt al jaren gebruikt door fabrikanten. Je kunt als consument weinig doen tegen krimpflatie. Je moet dan al weten wat je hiervoor voor dat product betaalde en wat de inhoud toen was. Dat is al moeilijk. En sommige producten heb je nu eenmaal nodig, al weet je dat er sprake is van krimpflatie. 

Is krimpflatie toegestaan?

Krimpflatie is toegestaan. Er bestaat geen wet die zegt dat krimpflatie verboden is: fabrikanten mogen de prijzen verhogen en verpakkingen kleiner maken. Daarnaast zijn fabrikanten niet verplicht de consument hierover in te lichten.

Het is wel verplicht om de consument te voorzien van productinformatie. Fabrikanten moeten bijvoorbeeld de inhoud en de ingrediënten van hun product duidelijk op de verpakking plaatsen.

Waarom inflatie en geen prijsverhoging?

Prijsverhoging is nooit leuk en dat weten fabrikanten ook. Daarom zoeken fabrikanten eerst naar een andere oplossing, zij willen zo voorkomen dat consumenten overlopen naar een vergelijkbaar product van de concurrent. 

Fabrikanten willen hun prijsperceptie zo min mogelijk verstoren. Ze willen het liefst onder een bepaalde grens blijven. Een product van €4,95 oogt nu eenmaal een stuk goedkoper dan een product van €5,10.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.