Zo kun je in 2022 passief inkomen creëren

Handpalm naar boven met daarboven het woord 'INCOME' met sketchnotes erbij

Veel mensen streven ernaar om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is echter alleen een optie wanneer het financieel ook mogelijk is. Tegenwoordig zijn er talloze manieren om (extra) inkomen te creëren.

In deze blog bespreken we een aantal manieren waarop je passief inkomen kunt creëren en vertellen we je hoe een vermogensbeheerder jou hierbij kan helpen.

Mer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Passief inkomen betekenis

Passief inkomen is inkomen waar je op het moment zelf niets voor hoeft te doen. Je hoeft er dus niet steeds opnieuw voor te werken.

Actief inkomen is precies het tegenovergestelde: het inkomen waar je wel direct iets voor moet doen. Dit is inkomen waar het grootste deel van de Nederlanders voor werkt.

Het is vaak niet zo dat je voor passief inkomen helemaal niets hoeft te doen. Je zult er, vooral in het begin, wel tijd, energie of geld in moeten investeren. Je hoeft dit in de meeste gevallen echter niet te blijven doen en dat maakt het inkomen passief.

Hoe kan ik meer passief inkomen genereren?

Veel mensen denken dat je een groot vermogen nodig hebt om passief inkomen te kunnen verdienen. Dit is vaak niet het geval. Hieronder geven we een aantal voorbeelden om voor passief inkomen te zorgen.

Online product

Als eerste kun je je eigen online product verkopen. Hiervoor moet je eenmalig een product ontwikkelen, waarmee je nog jaren passief inkomen kunt genereren.

Je kunt bijvoorbeeld een e-book of je eigen online trainingen verkopen. Zo kun je geld verdienen zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Wanneer je bijvoorbeeld veel ervaring hebt met actief beleggen en veel weet van aandelen kopen, kun je een online cursus ontwikkelen waarmee je beginners wegwijs maakt.

Zorg er wel voor dat je weet waar je het over hebt voor je zo’n training aanbiedt en zorg dat je je onderscheidt van concurrenten. Met onzin verkopen val je namelijk snel door de mand.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing kun je als website-eigenaar passief inkomen verdienen. Met affiliate marketing plaats je links of advertenties op jouw website. Wanneer mensen op deze link klikken of via jouw site een aankoop doen, verdien je hier geld mee.

Als je zelf al een (goed bezochte) website of blog hebt, kun je hier dus passief inkomen mee vergaren. Als je net begint met je website of blog zit hier in eerste instantie nog veel werk aan. Je moet ervoor zorgen dat jouw website goed bezocht wordt.

Royalty's: passief inkomen als schrijver of artiest

Je kunt passief inkomen vergaren door middel van royalty’s. Royalty’s zijn een vergoeding voor het gebruiken van een product waarover iemand anders de rechten heeft. Dit is aan de orde wanneer je bijvoorbeeld een boek of liedje hebt geschreven. Elke keer wanneer het boek wordt verkocht of het nummer gestreamd, ontvangt de schrijver geld.

Dit is misschien wel de meest actieve manier van passief inkomen creëren. Het schrijven van een boek of het maken van muziek kost namelijk heel veel tijd en energie. Deze vorm van passief inkomen is dus beter geschikt voor mensen die al muziek maken of een boek (willen) schrijven.

Spaarrente

In principe is de rente die je op je spaarrekening ontvangt, passief inkomen. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. De rente is nagenoeg 0% en bij hogere bedragen zelfs negatief.

Met een spaardeposito is de rente iets hoger. Hierbij zet je je geld voor een aantal jaar vast. Lees ons artikel: Wat is een spaardeposito? voor een uitgebreide uitleg over deze vorm van sparen.

Dividend

Sommige bedrijven keren periodiek dividend uit. Wanneer je in aandelen van deze bedrijven belegt, ontvang je periodiek een bedrag waarvoor je in principe niets hoeft te doen. Beleggen in deze aandelen is dus een vorm van passief inkomen: je hoeft er enkel dividendaandelen voor aan te kopen. Hier zit wel een risico aan vast.

Vastgoed

Investeren in vastgoed is een vorm van passief inkomen. Je kunt bijvoorbeeld een woning of ander pand kopen en vervolgens verhuren. Hier heb je echter wel een startkapitaal voor nodig. Daarnaast ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de onderhoud van het pand. Dit kost tijd en vaak ook extra geld.

Wil je investeren in vastgoed maar is je startkapitaal niet groot genoeg om zelf een pand te kopen? Dan kun je ook beleggen in vastgoedfondsen.

De belangrijkste tip: maak een plan

Welke van de bovenstaande opties je ook kiest om passief inkomen te genereren, maak van tevoren een duidelijk plan met daarin je doelen, de manier waarop je het gaat aanpakken en een tijdlijn.

Met een plan, of dat nou een beleggingsplan of iets anders is, maak je je doelen concreet en denk je na over dingen die je in eerste instantie misschien over het hoofd zou zien.

Failing to plan is planning to fail
Benjamin Franklin

Voorkom een valkuil: passief verlies

De spaarrente is de bekendste vorm van passief inkomen. Eigenlijk kunnen we beter zeggen, spaarrente wás de bekendste vorm van passief inkomen. Want met de huidige rentes bij banken gecombineerd met de inflatie, is de rente een vorm van passief verlies geworden.

Dat komt omdat je geld door inflatie steeds minder waard wordt. De huidige spaarrente (bij sommige banken al 0% en bij hogere bedragen negatief), weegt hier niet meer tegenop. Al blijft het bedrag op je spaarrekening dus gelijk, zal dit bedrag over 10 jaar een stuk minder waard zijn dan vandaag.

Passief inkomen met beleggen

Beleggen wordt steeds populairder en is misschien wel de enige vorm van écht passief inkomen. Met beleggen kun je met investeringen van nu, in de toekomst rendement behalen. Daarnaast kun je met je behaalde rendement opnieuw rendement maken, dit noemen we het rendement-op-rendement effect.

Dit kan op verschillende manieren. Let wel: niet alle vormen van beleggen zijn passief. Wanneer je bijvoorbeeld gaat daytraden of actief beleggen, moet je er wel degelijk elke dag tijd in stoppen.

Hoe kun je dan zelf passief beleggen?

Je kunt zelf passief beleggen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld aandelen of obligaties aankopen bij een bank of broker. Deze beleggingen houd je dan zo lang mogelijk aan. Dit noemen we de buy-and-hold strategie. Je hoeft hier in principe niet zoveel voor te doen, maar het is wel handig als je enige kennis van beleggen hebt: zo weet je dat je de goede beleggingen koopt.

Je kunt je geld ook laten beleggen. Dit kun je doen bij een (online) vermogensbeheerder. Je meldt je aan bij de vermogensbeheerder, kiest aan de hand van een aantal zaken je risicoprofiel en je kunt beginnen met vermogen opbouwen. Passiever dan dat wordt het niet.

Wie nog steeds denkt dat je enkel met grote bedragen kunt beleggen, heeft het mis. Bij een broker kun je al vanaf een paar tientjes beleggen en tegenwoordig zijn er ook steeds meer vermogensbeheerders die geen minimum startbedrag hanteren. Verder kun je ook periodiek beleggen, hierbij zet je bijvoorbeeld maandelijks €50 euro opzij. Zo kun je ongemerkt vermogen opbouwen.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder kan het werk van beleggen voor je uit handen nemen. Op deze manier heb je zelf geen omkijken naar je vermogen en kun je voor écht passief inkomen zorgen. Bij Axento kun je al beleggen vanaf €7.500.

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.