Geld beleggen als student: zo doe je dat

Jongen in bibliotheek die kijkt naar buiten

Ben je student en wil je weten hoe beleggen jou in de toekomst financieel voordeel kan opleveren? Daar leggen we je hier alles over uit. Door al als student te beleggen heb je namelijk een groot voordeel ten opzichte van andere beleggers: tijd

In dit artikel lees je:

 • Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter
 • Profiteren van het rendement-op-rendement effect
 • Het verschil: beleggen vanaf je 20ste of vanaf je 30ste
 • Hoe kun je aan de slag met beleggen?
 • Maar let op: aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter

Hét voordeel van beleggen is dat je er op lange termijn rendement mee kunt behalen. Je kunt er dus, op de lange termijn, geld mee verdienen. Hier staat wel risico tegenover. Er zijn echter verschillende strategieën om het risico op verlies te verlagen. 

Een lange beleggingshorizon

Eén manier is om zo lang mogelijk belegd te blijven. Op de korte termijn kunnen koersen namelijk zeer volatiel zijn en zijn ze niet te voorspellen. Wanneer je voor korte termijn belegt, bijvoorbeeld in cryptocurrency of valuta, dan is de kans op verlies groter. 

Door een lange beleggingshorizon aan te houden, wordt de kans op verlies kleiner. Je kunt de mindere beursjaren dan namelijk compenseren met goede beursjaren. Dit kan een aanzienlijk verschil maken voor je uiteindelijke rendement

Dat is precies waarom het zo verstandig is om al als student te beginnen met beleggen. Als student kun je namelijk nog tientallen jaren belegd blijven. De kans op een goed, positief rendement wordt daardoor veel groter. Door nu te starten met beleggen, kun je later misschien eerder met pensioen gaan of financieel onafhankelijk worden. 

Profiteren van het rendement-op-rendement effect

Albert Einstein noemde het al het 8ste wereldwonder: het rendement-op-rendement effect. Dit effect houdt in dat je rendement kunt maken over je rendement, wanneer je je rendement herbelegt. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien

Het rendement-op-rendement effect uitgelegd

Dat leggen we even uit: wanneer je rendement maakt met beleggen kun je ervoor kiezen om dit rendement van je beleggingsrekening af te halen of je kunt het rendement mee beleggen met de rest van je portefeuille. Wanneer je het rendement blijft beleggen, maak je dus niet alleen rendement over je inleg, maar ook over je eerder gemaakte rendement. Dit geeft de groei van je vermogen een boost.

Hoe langer je belegd blijft, des te langer je kunt profiteren van het rendement-op-rendement effect. Hier heb je als student opnieuw een voordeel, je vermogen kan nog heel lang profiteren van het rendement-op-rendement effect, waardoor je uiteindelijk een veel hoger rendement kunt behalen. 

Je denkt misschien dat het weinig verschil maakt als je een paar jaar later begint met beleggen. Door te wachten loop je echter aanzienlijk veel rendement mis. Dat laten we in de volgende paragraaf zien.

Het verschil: beleggen vanaf je 20ste of vanaf je 30ste

Om het voordeel weer te geven dat je hebt als je als student al gaat beleggen, hebben we twee grafieken gemaakt. Eentje met beleggen vanaf je 20ste tot je 60ste, de andere met beleggen vanaf je 30ste tot je 60ste

Beleggen van 20 tot 60 jaar

In de eerste grafiek hieronder zie je een indicatie van het mogelijke rendement dat je kunt behalen wanneer je op 20-jarige leeftijd, al tijdens je studie, start met beleggen. 

Voor deze berekening hebben we een gemiddeld rendement van 6% gebruikt. We zijn begonnen met een eerste inleg van €7.500. Daarna is er elke maand €200 ingelegd. De berekening loopt van 20-jarige tot 60-jarige leeftijd. 

Beleggen vanaf 20 jaar

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend. 

Beleggen van 30 tot 60 jaar

In de tweede grafiek, die hieronder staat, zien we een indicatie van het mogelijke rendement wanneer je start met beleggen op 30-jarige leeftijd. Verder zijn dezelfde gegevens gebruikt: een startbedrag van €7.500, een maandelijkse inleg van €200 en een gemiddeld rendement van 6%. De berekening loopt van 30-jarige tot 60-jarige leeftijd. 

Beleggen vanaf 30 jaar

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend. 

Wat is het verschil?

Zoals je kunt zien zit er een aanzienlijk verschil in de waarde van het belegde vermogen op 60-jarige leeftijd. 

Wie vanaf zijn 20ste al belegd was, zou in dit geval een vermogen van €470.857 hebben opgebouwd. Wie pas vanaf zijn 30ste belegde, zou een vermogen van €244.200 hebben opgebouwd.

Natuurlijk komt een deel van dit verschil voort uit de hogere inleg van 10 jaar langer beleggen. Het verschil in inleg tussen beide is €24.000. Het verschil in uiteindelijk vermogen is wel €226.657. Hieruit blijkt duidelijk het voordeel van zo vroeg mogelijk beleggen en van het rendement-op-rendement effect

Hoe kun je aan de slag met beleggen?

Zoals ook uit het voorbeeld hierboven blijkt, heb je geen tonnen nodig om te kunnen beginnen met beleggen. Ook met een klein bedrag, zoals een inleg van €200 per maand, kun je al een mooi vermogen opbouwen. 

Zelf beleggen

Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen. Je opent dan een rekening bij een broker en koopt zelf aandelen, obligaties, ETF’s of andere beleggingsproducten aan. 

Het voordeel hiervan is dat je alles zelf in de hand hebt. Het nadeel is echter dat er veel tijd zit in het zoeken en selecteren van de beste beleggingsproducten voor jou. Hiervoor heb je veel ervaring en kennis van zaken nodig. Tijd en ervaring is juist iets wat de meeste studenten niet hebben.

Vermogensbeheer

Een alternatief is beleggen bij een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder neemt het dagelijkse beheer van je beleggingen voor je uit handen. Zo ben je er zelf bijna geen tijd aan kwijt en kun je profiteren van de kennis en ervaring van professionals

Axento is zo’n vermogensbeheerder. Bij Axento kun je je vermogen laten beleggen vanaf €7.500. Vervolgens kun je periodiek geld inleggen als je dat wilt. Wij beleggen alleen in duurzame ETF’s en indexfondsen. Zo profiteer je van een breed gespreide, volledig duurzame portefeuille.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Maar let op: aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden

Onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich mee brengt. Volledig veilig beleggen bestaat nu eenmaal niet. Immers, zonder risico ook geen rendement. 

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Daarom is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je in de nabije toekomst niet nodig hebt. Beleg dus niet met geld dat je verwacht binnenkort nodig te hebben. Het is niet de bedoeling dat je in financiële problemen komt door het beleggen. 

Houd altijd een buffer aan

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je altijd een financiële buffer hebt. Zo hoef je niet aan je belegde vermogen te komen wanneer je met onvoorziene kosten te maken krijgt, zoals een kapotte wasmachine. 

Beleggen met studiefinanciering?

Wij vinden het dan ook niet verstandig om te gaan beleggen met je studiefinanciering. Met geleend geld beleggen is nooit handig, dit geld is niet van jou en moet terugbetaald worden. Aan beleggen zitten risico’s verbonden waardoor de kans altijd bestaat dat je vermogen in waarde daalt. Nogmaals: het is niet de bedoeling dat je in financiële problemen komt door het beleggen. 

Onthoud dus:

 • Het is niet de bedoeling dat je gaat beleggen om even snel geld te verdienen. 
 • Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt.
 • Houd altijd een financiële buffer aan. 
 • Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden.
 • Beleggen doe je voor de lange termijn. 
 • De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Accepteer je en voldoe je aan alle hierboven genoemde punten? Dan kun je niet snel genoeg beginnen met beleggen!

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.