Rentes en inflatie lopen op. Is beleggen nu wel verstandig?

100 euro biljet gevouwen als vliegtuig

Begin februari zat de schrik er goed in bij beleggers toen aandelen een scherpe koersdaling lieten zien. De daling die ontstond door de vrees voor hogere rente- en inflatieniveaus was een maand later grotendeels weer hersteld. Is het wel verstandig om te beleggen ten tijde van deze beweeglijkheid?

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Lange termijn vooruitzichten zijn gunstig
Omdat beleggen iets is voor de lange termijn kun je dergelijke marktontwikkelingen het beste vertalen naar hoe deze van invloed zijn op toekomstige bedrijfswinsten. De vooruitzichten van de Amerikaanse economie zijn op dit moment gunstig en de economie draait op volle toeren.

Vooralsnog zien we geen aanleiding waardoor dit op de korte termijn zou veranderen. De oplopende rente- en inflatieniveaus passen bij de huidige economische fase. We zijn gewend geraakt aan de lage rentes en volatiliteit van afgelopen jaren. De toenemende beweeglijkheid is niet bijzonder. Sterker nog, dit is waarom beleggers meer rendement opstrijken dan spaarders.

Benut het rente-op-rente effect van beleggen
Het grootste gevaar van oplopende inflatie ontstaat door ervoor te kiezen niet te beleggen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar bedenk dat je met de huidige spaarrentes inteert op je vermogen (rekening houdend met inflatie). Wanneer je niet belegt maak je geen gebruik van het rente-op-rente-effect. Door dit effect niet te benutten word je er juist door benadeeld! Dit doordat je spaargeld jaar op jaar steeds minder waard wordt.

Jezelf laten afschrikken door ontwikkelingen op de korte termijn kan je daarom in de toekomst dus duur komen te staan. Richt je daarom op de lange termijn en voorkom onnodig risico door te beleggen in een goed gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.