Beleggen: hoe werkt dat?

Beleggen: hoe werkt dat?

Beleggen is een interessante manier om rendement te behalen op je vermogen. Maar hoe werkt beleggen nu eigenlijk? In dit artikel leggen we dit uitgebreid uit, zodat ook jij met beleggen aan de slag kunt.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is beleggen?

Laten we bij het begin beginnen; wat is beleggen? In feite is het niets anders dan je geld investeren om er in de toekomst winst op te maken. Deze winst noemen we rendement.

Je kunt beleggen in aandelen of obligaties, maar ook in kunst, grondstoffenvastgoed en ga zo maar door. Zo zijn er heel veel verschillende soorten. Wij focussen ons op het investeren op de beurs, in zogenaamde beleggingsproducten. Voor een uitgebreidere uitleg over wat beleggen precies is, kun je ons artikel Wat is beleggen? lezen.

Beleggingsproducten

Er zijn verschillende manieren om te investeren op de beurs. We bespreken hier kort de verschillende beleggingsproducten en hun kenmerken. In het artikel Waar kun je in beleggen? bespreken we uitgebreid alle verschillende soorten beleggingen. 

Aandelen

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder ben je dus een stukje mede-eigenaar van een bedrijf.

Wanneer een bedrijf genoeg winst maakt, kan het ervoor kiezen om een gedeelte hiervan uit te keren aan zijn aandeelhouders. Dit noemen we dividend. Het dividend per aandeel verzorgt een deel van je rendement op een aandeel.

Daarnaast kun je rendement boeken wanneer de prijs van een aandeel stijgt. Deze koersstijging zorgt ervoor dat jouw aandeel meer waard wordt.

Obligaties

Obligaties zijn leningen die via de beurs worden verhandeld. Deze obligaties worden uitgegeven door bijvoorbeeld overheden of grote bedrijven. In ruil voor de lening ontvang je rente. Deze rente bepaalt een deel van je rendement.

Het andere deel wordt bepaald door eventuele koersstijgingen. Een obligatie heeft vaak een vastgestelde looptijd. Aan het einde van deze looptijd dient de uitgever van obligaties het geleende bedrag weer terug te betalen. Obligaties hebben over het algemeen een lager risico dan aandelen.

Afgeleide producten

Afgeleide producten hebben een waarde die is gebaseerd op een onderliggende waarde. Er zijn verschillende soorten afgeleide producten, ook wel derivaten genoemd, zoals opties of futures. Dit zijn complexe beleggingsproducten die eigenlijk alleen geschikt zijn voor ervaren beleggers of professionals.

Fondsen

Naast deze afzonderlijke beleggingsproducten, kun je ook beleggen in fondsenBeleggingsfondsen zijn een verzameling van producten waarin je investeert. Op deze manier verspreid je je vermogen om op een veilige manier een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Je kunt bijvoorbeeld investeren in een ETF. ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een fonds waarin alle aandelen van een beursindex vertegenwoordigd zijn. Zo’n fonds volgt de koers van een index.

Hierom wordt beleggen in ETF’s ook wel indexbeleggen genoemd. Dit is een passieve manier om gespreid te beleggen.

Hoe werkt beleggen?

De volgende stappen moet je doorlopen voordat je kunt beginnen met beleggen. 

Doel bepalen

Het bespreken van de verschillende beleggingsproducten is van belang bij de uitleg over hoe beleggen werkt. Voordat je begint moet je namelijk je beleggingsdoel vaststellen. Voorbeelden van beleggingsdoelen zijn een hoger rendement, hypotheek aflossen of eerder stoppen met werken. Hierin bedenk je hoeveel rendement je wilt behalen en over welke periode je dit wilt doen. 

Welke producten

Daarna ga je bepalen waarin je wilt beleggen om dit doel te behalen. Hierbij kies je dus uit de hierboven genoemde producten Het is verstandig om een combinatie van beleggingsproducten te kiezen. Zo zijn aandelen meer risicovol dan obligaties. Hiermee, en met de andere verschillen tussen aandelen en obligaties, kun je rekening houden bij het kiezen van een geschikte asset allocatie.

Spreiden is het toverwoord om zoveel mogelijk rendement te behalen. Daarbij loont het niet alleen om te spreiden tussen beleggingsproducten, maar ook tussen bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende formaten. In een fonds is dit al voor je gedaan. 

Rekening openen

Wanneer je je plan hebt opgezet is het tijd om ook daadwerkelijk beleggingsproducten te gaan kopen. Om überhaupt te kunnen beleggen, open je een beleggingsrekening bij een broker of bank.

Met het geld dat je op deze rekening stort, kun je producten gaan kopen. Wanneer je eenmaal hebt belegd, kun je periodiek geld op je beleggingsrekening blijven storten. Op deze manier creëer je verschillende instapmomenten. Zo verhoog je je kans op een hoog rendement. 

De beurs

Aan- en verkopen van beleggingsproducten gaan via de beurs. Vroeger was dit nog een echte plaats waar beurshandelaren naar toe gingen. Tegenwoordig kun je heel makkelijk online beleggen en de koersen in de gaten houden.

De koers van bijvoorbeeld een aandeel komt tot stand door de vraag naar en het aanbod van dat aandeel. De koers is de prijs die op dat moment vraag en aanbod bij elkaar brengt. De prijzen, en dus de waarde van beleggingsproducten, veranderen continu.

Wil je weten hoe je het geschikte instapmoment bepaalt? Lees dan eens Wat is het beste instapmoment bij beleggen? Ook technische analyse kan helpen bij het kiezen van je instapmoment.

Zelf beleggen of laten beleggen

Je kunt zelf de koersen in de gaten houden en je aandelenportefeuille samenstellen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Dit noemen we laten beleggen. Dit is een uitkomst wanneer je zelf te weinig ervaring of tijd hebt om te beleggen.

Een vermogensbeheerder is altijd op de hoogte van de financiële markten. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je vermogen op een professionele manier wordt belegd, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Van tevoren bepaal je het gewenste risicoprofiel. Aan de hand daarvan gaat de vermogensbeheerder je ingelegde geld beleggen. Zo weet je zeker dat er geen onnodig risico wordt genomen met jouw vermogen. 

Lange termijn 

Na het aankopen van beleggingsproducten is het zaak om geduld te hebben. Op korte termijn zul je misschien geen resultaat van je beleggingen zien, maar dit betekent niet dat dit er ook nooit gaat komen. Rendement bouw je op over een lange termijn. Daarom is het ook belangrijk dat je niet gelijk in paniek raakt wanneer de koersen dalen.

De koers verandert continu en dalingen horen daar ook bij. Een lange beleggingshorizon zorgt ervoor dat je met een laag risico, toch het gewenste rendement kunt behalen.

Heb je na deze informatie interesse gekregen om te gaan beleggen? In ons artikel Beleggen voor beginners leggen we je stap voor stap uit hoe je kunt starten met beleggen. 

Risico van beleggen

Het is belangrijk om te onthouden dat aan beleggen altijd risico verbonden zit. Bij de keuze tussen sparen en beleggen, is dit de grootste drempel voor de meeste mensen. Er is altijd een kans dat je (een deel van) je ingelegde bedrag verliest.

Door beleggen over te laten aan een vermogensbeheerder verklein je de risico's aanzienlijk. Vooral voor beginnende beleggers is dit verstandig. Om het risico te beperken, helpt het ook om goed gespreid te beleggen en om een lange termijn visie aan te houden.

En nu?

Nu je enige basiskennis hebt opgedaan over hoe beleggen werkt, kun je gaan bepalen of beleggen iets voor jou is. Hiervoor kun je nog eens de voor- en nadelen van beleggen nagaan. Wil je weten wat de mogelijkheden bij ons zijn? Neem dan vrijblijvend contact op of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.