Geld laten beleggen: hoe werkt dat?

Geld laten beleggen: hoe werkt dat?

Wanneer je je vermogen wilt laten groeien, is beleggen een handige manier om dit te doen. Beleggen is nog aantrekkelijker geworden door de lage rente op spaarrekeningen. Wanneer je besluit tot beleggen, ontstaat de volgende vraag: beleg je je vermogen zelf of wil je je geld laten beleggen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het laten beleggen van je vermogen. We leggen je uit hoe het werkt en waarom geld laten beleggen een uitkomst kan zijn.

Alles weten over vermogensbeheer

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Geld laten beleggen: hoe werkt dat?

Hoe werkt je geld laten beleggen?

Vermogensbeheerder

Je kunt je geld laten beleggen bij banken en verzekeraars of bij een zelfstandige vermogensbeheerder. Het voordeel van een zelfstandige vermogensbeheerder is dat deze zich volledig focust op vermogensbeheer voor anderen. Banken en verzekeraars verstrekken hiernaast nog andere diensten.

Als eerste kies je dus een bank of vermogensbeheerder uit die bij jou past. Elke professionele vermogensbeheerder heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er zijn een aantal punten waarmee je rekening kunt houden. Kijk bijvoorbeeld naar de doelstelling en het beleggingsbeleid van de vermogensbeheerder. Onderzoek wat de kosten zijn in vergelijking met andere aanbieders en welke rendementen er in het verleden behaald zijn. 

Risicoprofiel

Als je je keuze hebt gemaakt kies je in overleg met de vermogensbeheerder je gewenste risicoprofiel. Vaak kun je uit verschillende profielen kiezen. Bij Axento hebben we keuze uit een DefensiefNeutraalOffensief en zeer offensief risicoprofiel. Dit bepaalt op welke manier de beheerder je vermogen belegt en hoe hoog het rendement is. De vermogensbeheerder zal nooit meer risico nemen met jouw vermogen dan je hebt aangegeven. Een vermogensbeheerder bepaalt ook in welke soorten beleggingen hij allemaal voor je belegt.

Kosten

De vermogensbeheerder opent een beleggingsrekening voor je, waarop je geld kunt storten. Het inlegbedrag is bij elke organisatie anders. Bij Axento kun je al vanaf €15.000 beleggen. 

Aan het laten beleggen van je geld, ook wel beheerd beleggen genoemd, zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Deze bestaan uit een beheervergoeding, transactiekosten, fondskosten en kosten aan de depotbank. Transactiekosten zijn de kosten die bij de aan- en verkopen van beleggingsproducten komen kijken. Fondskosten worden in rekening gebracht door de beleggingsfondsen waarin jouw vermogen wordt belegd. Als laatste zijn de kosten aan de depotbank verbonden aan de beleggingsrekening die je bij die bank hebt. 

Kennis en ervaring

Een vermogensbeheerder heeft professionele kennis van de financiële markten. Alle actuele ontwikkelingen worden in de gaten gehouden. Ook heeft een vermogensbeheerder ervaring met beleggen. Je bent dus verzekerd van alle kennis en ervaring die nodig zijn om op een professionele en winstgevende manier te beleggen. 

De vermogensbeheerder geeft regelmatig informatie over de status van je beleggingen. Zo ontvang je bij Axento elk kwartaal een uitgebreide rapportage met betrekking tot je beleggingen. Daarnaast kun je in de Axento-app op elk moment de ontwikkelingen en resultaten van je belegging nakijken. Hierdoor ben je continu op de hoogte en verlies je geen controle.

Onthoud dat, ook wanneer je je geld laat beleggen, dit nooit zonder risico is. Dit risico is misschien wel lager, omdat je vermogen op een professionele manier wordt belegd. Maar bedenk dat beleggen zonder risico niet bestaat.

Voordelen geld laten beleggen

Je vermogen voor je laten beleggen heeft als voordeel dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. In plaats van de beurskoersen constant bij te moeten houden, kun je je bezighouden met andere dingen. Dat terwijl de vermogensbeheerder zich om je beleggingen bekommert en de markt in de gaten houdt. 

Een ander voordeel, is dat je zelf geen verstand hoeft te hebben van beleggen. De vermogensbeheerder heeft alle kennis en informatie in huis, jij hoeft alleen je beleggingsdoel, je risicoprofiel en het inlegbedrag aan te geven. Zeker als je twijfelt tussen sparen of beleggen is de keuze voor vermogensbeheer een goede eerste stap.

Nadelen geld laten beleggen

Het nadeel van beheerd beleggen, is dat er kosten aan verbonden zitten. De beheerkosten die de vermogensbeheerder in rekening brengt verlagen natuurlijk je rendement. Toch zijn deze kosten het voor veel mensen wel waard. Bij Axento worden de beheerkosten zo laag mogelijk gehouden. 

Een ander nadeel kan zijn dat je het gevoel hebt geen controle meer te hebben over je vermogen. Je hebt niet direct invloed op de beleggingsbeslissingen. Deze worden door de vermogensbeheerder gemaakt voor je. Echter, deze beslissingen zijn altijd in lijn met jouw gekozen risicoprofiel. Daardoor bepaal je dus indirect onder welke strategie je vermogen belegd wordt, je hebt alleen geen rechtstreekse invloed op elke beslissing.

Geld laten beleggen bij Axento vermogensbeheer

Klinkt het laten beleggen van je geld aantrekkelijk? Op onze website kun je makkelijk een brochure aanvragen om te starten met beleggen. Op de pagina Hoe werkt het? leggen we stap voor stap uit, hoe je bij ons je vermogen kunt laten beleggen. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.