Het aangaan van een vroegpensioen

Het aangaan van een vroegpensioen

Vanaf 2021 is het weer mogelijk om eerder te stoppen met werken. Personen die zware beroepen uitoefenen mogen drie jaar voor de AOW-leeftijd vervroegd met pensioen.

In dit artikel vertellen we alles over het vroegpensioen. Dit wordt ook wel het overbruggingspensioen genoemd.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een vroegpensioen?

Een vroegpensioen is bedoeld als tijdelijk ouderdomspensioen. Het vroegpensioen maakt het mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Het vroegpensioen is een alternatief op de VUT-regeling. Dit staat voor Vervroegde uittreding en prepensioen. 

Voor 2021 kreeg de werkgever een boete voor vroegpensioen. Dit was geregeld in de Regeling Vervroegde Uittreding-heffing. Met ingang van het nieuwe jaar geldt deze boete niet meer.

Het vroegpensioen heeft betrekking op pensioenopbouw via de tweede pijler. Dit is geregeld via de werkgever. Daarnaast is er nog opbouw via de eerste pijler en derde pijler.

Vroegpensioen voor zware beroepen

Het vroegpensioen is mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen. Zo is de RVU-heffing versoepeld. Dit houdt in dat €19.000 van het pensioen belastingvrij kan worden opgenomen. 

Een andere maatregel is het ineens uitkeren wanneer je met pensioen gaat. Dit zorgt er wel voor dat je na de AOW-datum minder pensioen ontvangt. 

Tot slot is het ook mogelijk om vakantiedagen op te sparen. Vanaf 2021 is het mogelijk om 100 weken aan vrije dagen op te sparen. Hiervoor waren dat 50 weken. Dit is ook mogelijk voor jongere werknemers die bijvoorbeeld op wereldreis willen. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.