Pensioen opbouwen via de derde pijler (aanvullend pensioen)

Pensioen opbouwen via de derde pijler

In het Nederlandse pensioenstelsel kan er via drie manieren pensioen worden opgebouwd. In dit artikel leggen we kort uit hoe het pensioenstelsel eruit ziet. Daarna gaan we dieper in op de derde pijler binnen het stelsel. 

Pijlers

Het pensioenstelsel in Nederland kent drie pijlers. De eerste pijler bestaat uit de AOW-uitkering. Dit is een uitkering waar iedereen in Nederland recht op heeft vanaf de AOW-leeftijd.  

De tweede pijler bestaat uit de pensioenopbouw via de werkgever. Alleen mensen in loondienst bouwen via deze pijler pensioen op.

In dit artikel richten wij ons op pensioenopbouw via de derde pijler. In deze pijler wordt individueel aanvullend pensioen opgebouwd. 

Pensioen aanvullen

In de praktijk blijkt dat het pensioen uit de eerste twee pijlers bij veel mensen onvoldoende is. Deze mensen hebben dus een extra pensioen nodig, om een inkomensterugval te voorkomen. ZZP’ers of zelfstandigen hebben bijvoorbeeld vaak een pensioentekort, doordat zij geen pensioen opbouwen bij een werkgever. 

Maar ook werknemers kunnen een pensioentekort hebben. Bijvoorbeeld wanneer ze een tijdje in het buitenland hebben gewerkt, parttime of een periode niet hebben gewerkt of wanneer de huidige pensioenregeling simpelweg niet voldoende pensioen biedt. 

Door een aanvullend pensioen op te bouwen, kun je een pensioentekort voorkomen. Dit is mogelijk door te sparen of te beleggen. Hieronder bespreken we de mogelijkheden voor het opbouwen van pensioen in de derde pijler.

Aanvullend pensioen sparen

Aanvullend pensioen opbouwen door te sparen is op twee manieren mogelijk. Dit kan via box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting

Box 3

Aanvullend pensioen sparen via box 3 is sparen via een gewone spaarrekening of spaardeposito. Je mag jaarlijks onbeperkt geld storten op een spaarrekening en het bedrag is vrij opneembaar. Wanneer het vermogen op je spaarrekening hoger is dan het heffingsvrijvermogen, betaal je vermogensbelasting

De rente op de spaarrekening is op dit moment historisch laag. Verschillende banken geven tegenwoordig nog maar 0,01% rente over een spaarrekening. Dit zorgt ervoor dat beleggen steeds populairder wordt; hiermee kan mogelijk meer rendement gemaakt worden.  

Box 1

Aanvullend pensioen sparen via box 1 gaat via een lijfrente spaarrekening. Via deze rekening kun je pensioen opbouwen met belastingvoordelen. Je hoeft geen vermogensbelasting betalen en je mag de inleg aftrekken bij de belastingaangifte. Je betaalt alleen inkomstenbelasting over de uitkering die je ontvangt na je pensioenleeftijd. 

Daar tegenover staan wel een aantal voorwaarden. Zo is het bedrag op de rekening geblokkeerd tot de pensioenleeftijd. Ook mag je jaarlijks een maximaal bedrag op de rekening storten. Dat is de jaarruimte. Wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt, mag je het bedrag niet in één keer op nemen. Je koopt er een uitkering van aan die je maandelijks ontvangt. 

Aanvullend pensioen beleggen

Naast sparen is het ook mogelijk om met beleggen een pensioen op te bouwen. Dit kan ook worden gedaan via box 1 en box 3. 

Box 3

Pensioen opbouwen in box 3 gaat via een gewone beleggingsrekening. Door te beleggen kun je een aanzienlijk hoger rendement behalen dan met sparen. Daar staat wel een hoger risico tegenover. Net als bij sparen via box 3, betaal je ook over de waarde van je beleggingen vermogensbelasting. Het vermogen op je beleggingsrekening is vrijwel direct opneembaar. De meeste beleggingen kun je op elk moment verkopen, waardoor je vrijwel direct bij je vermogen kan. 

Box 1

Aanvullend pensioen beleggen in box 1 kent dezelfde spelregels als sparen. Jaarlijks mag maximaal de jaarruimte worden gestort, en het bedrag is niet vrij opneembaar. 

Het voordeel van beleggen via box 1 ten opzichte van sparen via box 1, is dat je bij beleggen kunt profiteren van het rendement op de lange termijn. Zo hoef je minder geld apart te zetten om hetzelfde aanvullende pensioen te realiseren. Hier staan natuurlijk wel risico’s tegenover. 

Aanvullend pensioen opbouwen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento kun je zowel beleggen via box 3 als via box 1. Wij nemen het beheer van je vermogen uit handen en beleggen via een bewezen aanpak. We streven een zo goed mogelijke risico/rendement-verhouding na en beleggen je vermogen duurzaam. Wil je meer weten over pensioen opbouwen via box 1? Lees dan ons artikel over pensioenbeleggen


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.