AOW: pensioen via de eerste pijler

AOW: pensioen via de eerste pijler

Wat kun je lezen in dit artikel:

Het Nederlandse pensioenstelsel kent drie pijlers. De eerste pijler is de AOW-uitkering. Deze krijgt iedereen die woonachtig is in Nederland.

De tweede pijler is pensioenopbouw via de werkgever. De derde pijler is aanvullend pensioen.

In dit artikel richten wij ons op het pensioen uit de eerste pijler

De AOW-uitkering

De AOW staat voor algemene ouderdomswet. De AOW-uitkering is een maandelijks bedrag voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Dit maandelijkse bedrag is voor het pensioen. Dit bedrag wordt ontvangen wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. 

In 2022 is de AOW gerechtigde leeftijd 66 jaar en 7 maanden. Deze leeftijd wordt bepaald aan de hand van de levensverwachting. De AOW-leeftijd verandert ieder jaar . 

Hoeveel AOW krijg ik?

Dit hangt af van verschillende factoren. Zo is het van belang of je alleenstaand , of samenwonend bent. Daarnaast is het van belang of je de loonheffing toepast op het AOW inkomen. Tot slot is het nog van belang of je recht hebt op een AOW-toeslag.

Hieronder een overzicht van het volledige netto AOW-bedrag.

AOW-uitkering 2022 Met Loonheffingskorting Zonder Loonheffingskorting
AOW voor alleenstaanden € 1.244,35 € 992,52
AOW voor samenwonenden € 851,52 € 679,02
AOW met volledige toeslag € 1.606,60 € 1.338,27
AOW met een 90% toeslag € 1.540,36 € 1.272,02

Het AOW-bedrag wordt elk jaar opnieuw herzien. De volledige AOW uitkering wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.