Mijn lijfrente keert uit, wat nu?

Man met bril zittend aan bureau met laptop voor hem. Op vensterbank staan planten.

Je hebt de AOW-leeftijd bereikt. Hierbij zal ook direct je lijfrente vrij komen. Hierbij kun je kiezen tussen drie opties: uitkeren, uitstellen of afkopen. 

Lees in deze blog wat deze drie opties inhouden en wat het beste past bij jouw situatie. 

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrente kun je op een belastingvriendelijke manier pensioen opbouwen. Er zijn verschillende soorten lijfrenteproducten: een lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening en lijfrentebeleggingsrekening. Lijfrente wordt opgebouwd voor aanvullend pensioen

Lees meer over de betekenis van een lijfrente in ons artikel: Wat is lijfrente en hoe werkt het opbouwen van een lijfrente?

Lijfrente uitkeren

De einddatum van je opgebouwde lijfrente is de AOW-leeftijd. Je hebt hierna 5 jaar de mogelijkheid om door te gaan met het opbouwen van de lijfrente. Daarna ben je verplicht deze uit te keren.

Je kunt een lijfrente uitkeren bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. 

Lijfrente uitstellen

Lijfrente uitstellen kan in sommige gevallen aantrekkelijk voor je zijn. Ben je bij bereiken van de AOW-leeftijd nog fit genoeg om te werken en wil je dit ook nog zeker blijven doen, dan kun je ervoor kiezen om het uitkeren van je lijfrente nog een aantal jaar uit te stellen. Je kunt doorgaan met lijfrente opbouwen tot maximaal 5 jaar na het jaar waarin je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt. 

Lijfrente afkopen

Heb je net de AOW-leeftijd bereikt of ga je deze binnenkort bereiken kun je ervoor kiezen om je lijfrente af te kopen. Dit betekent dat je bij het uitkeren van je lijfrente in één keer een groter vermogen hebt dan voorheen. 

Houd er rekening mee dat je belasting betaalt over de afkoopsom en dat je in één keer meer vermogen hebt. 

Doordat je vermogen meer wordt kan het zo zijn dat je hierover ook meer belasting moet betalen en het kan invloed hebben op toeslagen. Check dit goed. Als je niet meer in aanmerking komt voor sommige toeslagen, maar deze wel ontvangt kan het zo zijn dat je deze bij de belastingaangifte terug moet betalen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.