Een laag glazen potje met muntgeld erin met deksel ernaast. Op het potje staat 'pension'.

Wat is de reserveringsruimte?

De reserveringsruimte is een term die te maken heeft met pensioen. Het hangt samen met de jaarruimte: het bedrag waarmee je jaarlijks je pensioen belastingvriendelijk kunt aanvullen. De reserveringsruimte is de opgetelde jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. We leggen je uit wat dit precies inhoudt en wat je ermee kunt.

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom bestaat de reserveringsruimte?

De overheid wil mensen stimuleren om na te denken over hun pensioen en om een mogelijk pensioengat op te vullen. Daarom heeft de overheid de jaarruimte en de reserveringsruimte ingesteld. Omdat je de jaarruimte mag aftrekken van je inkomsten bij de belastingaangifte, is het fiscaal aantrekkelijk om je pensioentekort aan te vullen. 

Ook wanneer je niet meteen weet dat je een pensioentekort hebt, kun je door de reserveringsruimte nog steeds de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar benutten. 

Je reserveringsruimte berekenen

Voor het berekenen van de reserveringsruimte zijn drie factoren belangrijk.

  • De gebruikte jaarruimte 
  • Het inkomen uit het vorige jaar
  • De pensioen aangroei uit het vorige jaar, dit wordt ook wel de factor A genoemd. 

Wanneer deze gegevens bekend zijn is het mogelijk om de reserveringsruimte te berekenen. Belangrijk om te weten is dat de totale reserveringsruimte mag worden berekend over de laatste zeven jaar. 

Voor iedereen is de reserveringsruimte anders. Dit komt doordat iedereen een ander bedrag aan pensioen opbouwt en een ander inkomen heeft. 
Wij hebben op onze Jaarruimte pagina een tool gemaakt waarmee de reserveringsruimte heel eenvoudig uit te rekenen is. 

De maximale reserveringsruimte

In 2022 geldt er een maximale reserveringsruimte van €7.587. Dit is het bedrag dat maximaal belastingvrij mag worden opgebouwd. Het bedrag aan reserveringsruimte moet worden gestort in een lijfrenterekening of een bankspaarrekening. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.