Wat is de reserveringsruimte?

Wat is de reserveringsruimte?

De reserveringsruimte is een term die te maken heeft met pensioen. Het hangt samen met de jaarruimte: het bedrag waarmee je jaarlijks je pensioen belastingvriendelijk kunt aanvullen. De reserveringsruimte is de opgetelde jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. We leggen je uit wat dit precies inhoudt en wat je ermee kunt.

Waarom bestaat de reserveringsruimte?

De overheid wil mensen stimuleren om na te denken over hun pensioen en om een mogelijk pensioengat op te vullen. Daarom heeft de overheid de jaarruimte en de reserveringsruimte ingesteld. Omdat je de jaarruimte mag aftrekken van je inkomsten bij de belastingaangifte, is het fiscaal aantrekkelijk om je pensioentekort aan te vullen. 

Ook wanneer je niet meteen weet dat je een pensioentekort hebt, kun je door de reserveringsruimte nog steeds de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar benutten. 

Je reserveringsruimte berekenen

Voor het berekenen van de reserveringsruimte zijn drie factoren belangrijk.

  • De gebruikte jaarruimte 
  • Het inkomen uit het vorige jaar
  • De pensioen aangroei uit het vorige jaar, dit wordt ook wel de factor A genoemd. 

Wanneer deze gegevens bekend zijn is het mogelijk om de reserveringsruimte te berekenen. Belangrijk om te weten is dat de totale reserveringsruimte mag worden berekend over de laatste zeven jaar. 

Voor iedereen is de reserveringsruimte anders. Dit komt doordat iedereen een ander bedrag aan pensioen opbouwt en een ander inkomen heeft. 
De Belastingdienst heeft op hun website een tool gemaakt waarmee de reserveringsruimte heel eenvoudig uit te rekenen is. 

De maximale reserveringsruimte

In 2022 geldt er een maximale reserveringsruimte van €7.587. Dit is het bedrag dat maximaal belastingvrij mag worden opgebouwd. Het bedrag aan reserveringsruimte moet worden gestort in een lijfrenterekening of een bankspaarrekening. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.