Blijven werken na pensioen, kan dat?

Blijven werken na pensioen, kan dat?

Wil je na je pensioen nog een tijdje doorwerken? Of ben je al met pensioen, maar wil je het werken toch weer oppakken? Dat kan, maar er verandert wel het een en ander als je blijft werken na de pensioenleeftijd.

In deze blog lees je alles over werken na de pensioenleeftijd.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Werken na pensioen bij dezelfde werkgever 

Het kan zijn dat je met je werkgever hebt afgesproken dat je contract niet automatisch wordt beëindigd wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. In dat geval loopt je huidige contract gewoon door en kun je blijven werken.

Is dit niet het geval, dan moet er een nieuw contract worden opgesteld.

Als je bent aangenomen nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, gelden de normale ontslagregels. 

AOW en bijverdienen

De AOW gaat in op de AOW-leeftijd, ongeacht of je dan nog werkt of niet. Daarnaast blijf je aanvullend pensioen opbouwen. Een bijbaan na pensioen is ook mogelijk.

Minimumloon

Wanneer je werkt na het bereiken van de AOW-leeftijd behoud je het recht op minimumloon. Daarnaast heb je recht op de minimumvakantiebijslag. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie tussen AOW-gerechtigden en jongeren.

Doorwerken na pensioen en belasting

Als je met pensioen gaat, hoef je automatisch minder te betalen aan belasting en premies. Krijg je naast je AOW-én een pensioenuitkering ook nog loon, is er een kans dat je te weinig belasting betaalt en bij de aanslag bij moet betalen. 

Je kunt een voorlopige aanslag invullen zodat je niet zomaar bij hoeft te betalen. En zet je loonheffingskorting te allen tijde maar bij één werkgever aan.

Doorbetalen bij ziekte

In het arbeidscontract na het pensioen komt te staan dat je wordt doorbetaald bij ziekte. Dit is normaal een maximum van twee jaar, en voor AOW-gerechtigden 13 weken. Het wordt dus flink verkort als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. 

Aantrekkelijk voor een werkgever

Een gepensioneerde in dienst nemen kan aantrekkelijk zijn voor een werkgever. Deze hoeft de volgende premies namelijk niet te betalen:

  • Werkloosheidswet
  • Ziektewet
  • Wet op arbeidsongeschikt
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
  • Algemene ouderdomswet

Betaald werk voor de gepensioneerden

Er bestaan uitzendbureaus waar gepensioneerden die nog willen werken zich kunnen aanmelden. Zij worden dan als uitzendkracht ingezet. Hierbij zijn ze vaak vrij te stoppen wanneer ze willen, maar ook de werkgever kan het dienstverband beëindigen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.