Gouden ei in een nest met een briefje met 'retirement' erbij

Het verschil tussen een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering

Je kunt in Nederland op verschillende manieren pensioen opbouwen. Allereerst bestaat je pensioen natuurlijk uit de AOW (eerste pijler) en het opgebouwde pensioen bij de werkgever (tweede pijler). In de derde pijler kun je zelf pensioen opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering

Hoe zitten deze lijfrenteproducten in elkaar? En wat zijn de verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering? Dat leggen we je in dit artikel uit. 

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een bancaire lijfrente?

Een bancaire lijfrente kan zowel een spaarrekening als een beleggingsrekening zijn. Deze rekening is uitsluitend bedoeld voor het opbouwen van pensioen. Daarom is de bancaire lijfrente geblokkeerd tot aan je pensioendatum.

Opbouwfase en uitkeringsfase

In de opbouwfase van de bancaire lijfrente stort je geld op je spaar- of beleggingsrekening. Dit geld blijft in het geval van een spaarrekening op de rekening staan. Het geld wordt gespaard en je ontvangt er spaarrente over. 

In het geval van een beleggingsrekening wordt je ingelegde vermogen belegd, bijvoorbeeld door een vermogensbeheerder. Je kunt dan profiteren van de rendementen van beleggen op de lange termijn

In de uitkeringsfase koop je van het bedrag op je rekening een lijfrente aan. Dit is een periodieke uitkering als aanvulling op je pensioen. 

Meer informatie over een bancaire lijfrente aan de hand van een beleggingsrekening kun je lezen in ons artikel Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het?. Hierin leggen we uit hoe pensioenbeleggen precies in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is een lijfrenteverzekering?

Ook een lijfrenteverzekering is bedoeld om aanvullend pensioen te creëren. Je kunt een lijfrenteverzekering alleen afsluiten bij een verzekeraar. 

Opbouwfase en uitkeringsfase

In de opbouwfase, tot aan je pensioendatum, kun je een eenmalige storting doen of je kunt periodiek een premie betalen aan de verzekeraar. De verzekeraar belegt je ingelegde premie(s).

Bij de uitkeringsfase koop je een lijfrenteuitkering aan. Je kunt daarbij kiezen tussen een levenslange of een tijdelijke lijfrente.

Wat zijn de verschillen?

Een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering hebben het zelfde doel; namelijk aanvullend pensioen opbouwen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. 

Zo zit er bijvoorbeeld een verschil in de looptijd. Bij een lijfrenteverzekering kun je kiezen voor een levenslange uitkering. Dat is bij een bancaire lijfrente niet mogelijk. 

Daarnaast bedraagt de minimale looptijd van een bancaire lijfrente 5 jaar. Bij een lijfrenteverzekering wordt de minimale looptijd bepaald door het 1% sterftekanscriterium. Dat houdt in dat de looptijd zo lang moet zijn dat de sterftekans van de rekeninghouder minimaal 1% is. 

Een ander verschil is er bij overlijden. Bij een bancaire lijfrente gaan de uitkeringen gewoon door. Deze gaan dan naar de ergenamen van de rekeninghouder. Dit is bij een verzekering niet altijd het geval. Wanneer een rekeninghouder overlijdt, komt het nog niet uitgekeerde vermogen vaak ten goede aan de verzekeraar. Dat ligt aan de voorwaarden in het contract. 

Daarnaast valt een bancaire lijfrente onder het depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat wanneer de aanbieder van de lijfrente failliet gaat, toch eenmalig tot €100.000 wordt uitgekeerd aan de rekeninghouder. Wanneer een verzekeraar failliet gaat, dan is er geen gegarandeerde verzekering voor lijfrentes. Je kunt je ingelegde vermogen dan dus kwijt raken. 

Pensioenbeleggen bij Axento

Bij Axento kun je aanvullend pensioen opbouwen door middel van pensioenbeleggen. Wil je weten wat Axento voor je kan betekenen? Ga dan naar www.axento.nl/lijfrente, vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.