Een glazen potje gevuld met muntgeld met een briefje met 'pension' erop.

Wat is jaarruimte en hoe bereken je dit?

Je pensioen is misschien nog ver weg, maar het is belangrijk om er op tijd over na te denken. Waar een goed pensioen vroeger een zekerheid was, is dat nu voor de meeste mensen niet meer het geval. Veel mensen hebben een pensioengat. 

De overheid probeert het opbouwen van aanvullend pensioen te stimuleren. Hiervoor is de jaarruimte in het leven geroepen. In dit artikel bespreken we wat de jaarruimte is en hoe je deze kunt berekenen.

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de jaarruimte?

Een werknemer bouwt pensioen op bij zijn werkgever. Hierdoor hebben werknemers op hun oude dag een aanvullend inkomen naast de AOW-uitkering. Deze aanvulling is echter niet altijd voldoende. Als je bijvoorbeeld een tijd in het buitenland hebt gewerkt, vaak van werkgever bent gewisseld of een periode werkloos bent geweest, is de kans groot dat je in de toekomst een pensioentekort hebt. 

Ben je ZZP’er of zelfstandige? Dan bouw je geen werkgeverspensioen op en moet je dit zelf opbouwen.

Te weinig pensioen opbouwen kan later voor problemen en stress zorgen. De overheid heeft het daarom fiscaal aantrekkelijk gemaakt om zelf extra pensioen op te bouwen via de jaarruimte. 

De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen je dit jaar hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je per jaar (met belastingvoordeel) op mag bouwen. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Hieronder bespreken we hoe je dit kunt berekenen. 

Heb je geen jaarruimte (of reserveringsruimte)? Dat betekent dat je voldoende pensioen opbouwt volgende de Nederlandse overheid. 

Waarvoor is de jaarruimte?

De jaarruimte is door de overheid in het leven geroepen om iedereen te stimuleren genoeg pensioen op te bouwen. Je kunt je jaarruimte belastingvriendelijk storten in een pensioenproduct. Door de lage spaarrente en de hoge inflatie van tegenwoordig kan het lonen om je jaarruimte te beleggen. 

En voor beleggen geldt: hoe eerder, hoe beter. Wanneer je vroeg begint met beleggen, heb je namelijk een langere beleggingshorizon. Een lange beleggingshorizon verlaagt namelijk de risico’s van beleggen. Daarnaast kun je zo langer profiteren van het rendement-op-rendement effect

Jaarruimte berekenen formule

De jaarruimte wordt berekend op basis van wat je in het vorige jaar hebt verdiend. De jaarruimte van 2022 wordt dus berekend aan de hand van je inkomen in 2021, de jaarruimte van 2021 aan de hand van je inkomen in 2020, enzovoorts. 

Wij hebben op onze website een jaarrruimte tool ontwikkeld. Hiermee bereken je eenvoudig hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg je maximaal mag aftrekken bij je belastingaangifte. 

Houd de volgende gegevens bij de hand wanneer je deze tool gebruikt:

Je online aangifte van vorig jaar

Je pensioenopbouw van vorig jaar (Factor A) 

De formule die wordt gebruikt om de jaarruimte berekenen is als volgt: 

Jaarruimte = (13,3% x premiegrondslag) - (6,72 x factor A) - F

De premiegrondslag wordt berekend door je inkomen te verminderen met de AOW franchise. De franchise is het deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Dat komt omdat je op latere leeftijd AOW gaat ontvangen. Dit bedrag wordt jaarlijks bepaald.

Factor A is het pensioen dat wordt opgebouwd bij de werkgever. Wanneer er €500 wordt opgebouwd moet dat bedrag worden vermenigvuldigd met 6,27.

De FOR is de Fiscale Oudedagsreserve. Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je jaarlijks 9,44% van je winst doteren aan de FOR. Dit bedrag kan belastingvrij worden gestort omdat het op de pensioendatum al wordt belast. Als je geen zelfstandig ondernemer bent, kun je in de formule het getal 0 invullen. 

Te veel jaarruimte gestort?

Let wel op dat je niet te veel jaarruimte stort. Wanneer je een bedrag stort dat hoger is dan jouw jaarruimte, kan dit nadelige gevolgen hebben. Je mag het bedrag dat je te veel hebt gestort niet aftrekken van je inkomen. 

Meestal kun je de storting wel terug laten draaien, maar dan heb je wel toestemming nodig van de Belastingdienst.

Ik heb mijn jaarruimte berekend, wat nu?

Nu je weet hoeveel jaarruimte je hebt, kun je dit apart zetten op een lijfrenterekening. Dit kun je sparen of beleggen. Via deze rekening bouw je pensioen op en vanaf je pensioenleeftijd wordt dit uitgekeerd. Je kunt hierbij zelf kiezen of dit vanaf je AOW-leeftijd is, of maximaal 5 jaar later.

Je kunt het geld op een lijfrenterekening in principe niet eerder laten uitkeren. In geval van nood is dat uiteraard mogelijk, maar je moet dan een boete betalen. 

Je kunt bij de uitkering kiezen voor een looptijd tussen de 5 en 20 jaar. Hierover betaal je belasting in box 1. Doordat je na je pensionering meestal in een lagere belastingschijf zit dan voor je pensioen, dus hier profiteer je belastingtechnisch van. 

Kijk voor alle informatie over het openen van een lijfrenterekening op onze Pensioenpagina.

Kan ik mijn jaarruimte van eerdere jaren ook apart zetten?

Wanneer je nu begint met jaarruimte apart zetten, mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar ook nog apart zetten. Ook hier zitten een aantal regels aan verbonden. Lees alles over de reserveringsruimte in ons artikel: Wat is de reserveringsruimte?

Lijfrenterekening bij Axento vermogensbeheer

Met Axento Pensioenbeleggen kun je eenvoudig een fatsoenlijk vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel en volgens een bewezen aanpak. 

Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past.

Hoe dichter je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkeling van je vermogen.

Daarnaast kiezen we bij Axento voor duurzaam beleggen voor je pensioen. Zo bouw je niet alleen pensioen op, maar draag je ook bij aan betere omstandigheden voor mens, milieu en maatschappij. Tot slot houden we bij pensioenbeleggen de kosten zo laag mogelijk.

Lijfrente overboeken naar Axento vermogensbeheer

Misschien heb je al een lijfrente bij een andere aanbieder, zoals een bank of verzekeraar. Wil je beginnen met Axento Pensioenbeleggen? Dan kun je je reeds opgebouwde pensioen makkelijk overzetten naar een Axento lijfrenterekening.

Axento is aangesloten bij het PSK. Daardoor is waardeoverdracht snel en makkelijk te regelen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.