Skip to main content
Open een rekening

Wanneer je denkt aan duurzaam beleggen, denk je waarschijnlijk snel aan zonnepanelen of elektrische auto’s. Er is echter nog een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen: de blauwe economie. In deze blog leggen we uit wat het inhoudt en waarom de blauwe economie zo belangrijk is.

Wat is de blauwe economie?

De visserij, scheepvaart, havens, kusttoerisme en offshore windmolens: dit zijn allemaal sectoren die onderdeel zijn van de blauwe economie (blue economy). De term verwijst naar een duurzaam gebruik van oceanen voor economische groei, beter levensonderhoud en banen, met behoud van de gezondheid van de oceaan.

De blauwe economie is zo groot, dat wanneer je de oceaan als één land zou beschouwen, het de zevende economie ter wereld is. Er gaat dus veel geld om in deze economie. Maar deze economie loopt gevaar, door de plasticsoep en overbevissing. Het is dus belangrijk dat wanneer je in één van de bovengenoemde sectoren belegt, je dit duurzaam doet.

Biodiversiteit

Wanneer je denkt aan CO2-opslag denk je waarschijnlijk eerst aan bomen. Wat echter nog belangrijker is dan bomen, is fytoplankton. Dit zijn micro-organismen die in zeeën en meren leven en verantwoordelijk zijn voor ruim de helft van de zuurstofproductie. Daarnaast nemen de fytoplankton jaarlijks evenveel CO2 op als 1,7 miljoen bomen. Dat is vier keer zoveel als het Amazonegebied.

Walvissen eten een enorme hoeveelheid van deze fytoplankton, waardoor ook walvissen CO2 opslaan. Wanneer een walvis sterft, neemt deze de CO2 mee naar de oceaanbodem en dit wordt daar eeuwen vastgehouden.

Fytoplankton leeft voor een deel van de uitwerpselen van walvissen. Hoe beter het met de walvis gaat, des te beter het ook met de plankton gaat. Hierdoor wordt het opwarmen van de aarde afgeremd.

Door overbevissing en intensieve scheepvaart wordt dit proces echter verstoord. Daarom is het zo belangrijk dat beleggingen voldoen aan de ESG-criteria: gezonde wereldzeeën zijn goed voor het klimaat én de wereldeconomie.

Duurzaam beleggen

De blauwe economie maakt deel uit van de biodiversiteit. Daarom valt het voor beleggers binnen het ESG-perspectief.

Environment

De blauwe economie valt onder de noemer environment (milieu) omdat de impact van de blauwe economie meer is dan enkel de biodiversiteit. Denk aan klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel.

Door ‘blauw’ te beleggen kun je bijdragen aan het verlichten van de gevolgen van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel.

Social

De sociale impact van de blauwe economie is heel groot. Denk aan alle werkgelegenheid die er door de blauwe economie wordt gecreëerd: visserij, windmolens in zee, transport via scheepvaart, toerisme, enzovoort. Ook op sociaal gebied past de blauwe economie dus binnen het ESG-perspectief.

Governance

De G in ESG staat voor Governance. Dit heeft alles te maken met het bestuur. Het beheer van deze tak van de economie moet namelijk nog verbeterd worden. Wanneer overheden en instanties er alles aan doen om dit in goede banen te leiden, heeft dit een positief effect op de ontwikkelingen.

Blauw beleggen

Je kunt tegenwoordig blauw beleggen middels een ETF. Deze ETF (BNP Paribas ECPI Global Blue Economy UCITS ETF) volgt de index van 50 large cap-bedrijven uit markten wereldwijd. Deze bedrijven lopen voor op het gebied van duurzaam gebruik van grondstoffen uit de oceaan.

Je kunt natuurlijk ook zelf aandelen kopen, je kunt bijvoorbeeld beleggen in scheepvaart of andere sectoren die met de blauwe economie te maken hebben. Je kiest dan de bedrijven die voldoen aan de ESG-criteria en dus actief bezig zijn met het verbeteren van de blauwe economie.

Wil je meer weten over duurzaam beleggen? Lees dan eens onze blog: Doing no harm or doing good: welke vorm van duurzaam beleggen past bij jou?