Als beginnende belegger komen er veel moeilijke woorden aan te pas. Denk hierbij aan het woord zelf, wat is beleggen? Maar ook: wat is het rendement? Wat gebeurt er op de beurs? En wat zijn aandelen? Dit zal allemaal behandeld worden in deze blog.
We bespreken:
- Wat is beleggen?
- Hoe werkt beleggen?
- Waarom zou ik beginnen met beleggen?
- Hoe groot is het risico van beleggen?
- Beste manier om te beginnen met beleggen
- Oefening baart kunst
Wat is beleggen?
Beleggen is geld investeren in verschillende beleggingsproducten, waarbij wordt verwacht dat de waarde in de toekomst zal toenemen. Denk bij beleggingsproducten aan: aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, opties, vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door.
De winst die verwacht wordt heet het rendement. In ruil voor dit rendement loop je als belegger risico.
Hoe werkt beleggen?
Voordat je kunt beginnen met beleggen moet je een aantal stappen doorlopen.
- Allereerst moet het beleggingsdoel vastgesteld worden.
- Vervolgens ga je bepalen waarin je wilt beleggen op dit doel te behalen.
- Wanneer het plan is opgesteld moet er een beleggingsrekening geopend worden.
- Vervolgens kun je beleggingsproducten aan- en verkopen via de beurs, dit kan heel makkelijk via online beleggen.
- Je kunt beslissen om zelf de koersen in de gaten te houden en je aandelenportefeuille samen te stellen, maar dit kun je ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder.
- Tot slot is het een zaak van geduld hebben. Rendement wordt opgebouwd op lange termijn.
Wil je een uitgebreide beschrijving lezen van hoe beleggen werkt? Lees dan ons artikel: Hoe werkt beleggen?
Waarom zou ik beginnen met beleggen?
Waarom beginnen met beleggen als er een kans bestaat dat je het ingelegde bedrag kwijtraakt? Veel mensen durven niet te beginnen met beleggen omdat er een kans bestaat dat ze (een deel van) hun inleg kwijtraken.
Echter, door te beleggen kan je vermogen harder stijgen dan door te sparen. Dit komt vooral omdat de spaarrente nagenoeg op 0% zit, en vanaf een bepaald bedrag zelfs negatief! Door de lage rente gecombineerd met de inflatie wordt je vermogen steeds minder waard. Vooral op lange termijn zal het rendement meer stijgen.
Hoe groot is het risico van beleggen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: beleggen is nooit zonder risico’s. Wél kun je als belegger een aantal dingen doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Spreiden
Spreiden is hét toverwoord bij beleggen. Door je beleggingen te spreiden, voorkom je dat je in één klap al je geld kwijtraakt wanneer een van de bedrijven waarin je belegt failliet gaat.
Elk soort belegging heeft een andere risico/rendement verhouding. Obligaties zijn bijvoorbeeld veiliger dan aandelen, maar leveren doorgaans ook minder rendement op. Zorg dus dat je beide beleggingen in je portefeuille hebt zitten.
Beleg voor de lange termijn
Je belegt omdat je rendement wilt halen. Hier gaat tijd in zitten. Verwacht niet dat je vermogen volgend jaar is verdubbeld.
Hoor je wel succesverhalen van mensen die binnen korte tijd enorme bedragen hebben verdiend? Deze mensen zijn dan waarschijnlijk aan het speculeren. Dit lijkt meer op gokken dan op beleggen en de risico’s zijn erg groot. De meerderheid van speculerende beleggers maakt verlies.
Beste manier om te beginnen met beleggen
Allereerst is het belangrijk om een doel vast te stellen, ofwel een beleggingsplan, zo weet je waarvoor en hoeveel vermogen je wilt gaan beleggen. Er kan onder andere gekozen worden voor periodiek beleggen, dit wordt ook wel automatisch beleggen of maandelijks beleggen genoemd. Dit houdt in dat je periodiek een vast bedrag belegt, waardoor er meerdere instapmomenten zijn gecreëerd. Zo loop je niet het risico dat er net op het verkeerde moment wordt ingeschat.
Vervolgens kun je bedenken hoeveel risico je wilt lopen. Wil je er veel tijd en aandacht aan besteden, of wil je het even uitproberen?
Vervolgens kan er gekozen worden om zelf te beleggen of een beleggingsadviseur in te schakelen. Door dit te doen helpen zij jou om de beste keuze te maken naar jouw wensen.
Tot slot, waarin wil je beleggen? En waar wil je dit doen? Nadat is besloten waarin belegd zal worden, kan er besloten worden waar je dit wilt doen. Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen bij een broker. Maar je kunt ook beleggen bij een bank of via een afhankelijke vermogensbeheerder.
Oefening baart kunst
Niemand kan voorspellen of een aandeel en/of obligatie in de toekomst meer waard zal worden. Er is dus geen bepaalde strategie die gezien kan worden als de beste. Beleggen is het beste te leren in de praktijk.
Beleggen bij Axento vermogensbeheer
Heb je zelf geen kennis van beleggen en heb je ook geen tijd om je te verdiepen in de financiële wereld? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Je kunt je geld al bij ons laten beleggen vanaf € 7.500.
Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen. Dat doen wij in ETF’s en indexfondsen. Dit zijn beleggingsproducten die een brede spreiding bieden en het rendement van de markt volgen.
Wij houden rekening met de ESG-criteria bij het selecteren van beleggingsproducten. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!