Naast beleggen voor de lange termijn en daytraden is er nog een manier van handelen: swingtraden. Hierbij proberen beleggers op de korte- en gemiddeld lange termijn rendement te maken, van een aantal dagen tot enkele weken. In dit artikel bespreken we hoe het werkt en wat de verschillen zijn met daytraden.
Definitie swingtraden
Met swingtraden beleg je voor een korte tot middellange termijn. Dit kunnen een paar dagen zijn of een aantal weken.
Bij swingtraden kan de belegger zowel short als long gaan: beleggers gaan op zoek naar aandelen waarvan zij verwachten dat er een grote koersbeweging gaat plaatsvinden.
Swingtraden kan met alle beleggingsproducten, je kunt dus swingtraden met aandelen maar ook met bijvoorbeeld grondstoffen of cryptomunten.
Swingtraders maken gebruik van technische analyse. Deze vorm van analyse is gebaseerd op historische koersbewegingen om toekomstige koersontwikkelingen te voorspellen. Lees hierover meer in ons artikel: Wat is technische analyse bij beleggen?
Door gebruik te maken van technische analyse proberen swingtraders de beste momenten te bepalen om te handelen en willen zij de risico’s verkleinen.
Stoploss order
Net als bij daytraden moet je bij swingtraden wel over wat kennis beschikken. Succesvolle swing traders hebben veel discipline en gebruiken altijd een stoploss order, hierbij stel je van tevoren in bij welk bedrag je een x aantal stukken wilt verkopen. Er wordt als het ware een limit order gegenereerd. Hierbij kun je niet te veel dalen, want dan wordt het verkocht. Zo kun je maximaal verlies controleren.
Met deze strategie handel je met steun- en weerstandsniveaus. Bij steun is het aandeel interessant omdat deze op het punt staat te stijgen doordat deze heel ver gedaald is. Het is dan verstandig om long te gaan. Wil je meer lezen over long gaan, lees dan ons artikel; Long gaan bij beleggen.
Bij weerstand is dat precies het tegenovergestelde. Er zijn meer verkopers dan kopers, dus de koers zal dalen. In dat geval kun je als swingtrader short gaan. Wil je meer lezen over short gaan, lees dan ons artikel; Short gaan bij beleggen.
Bij deze vorm van trading speel je als het ware in op beide schommelingen. Op deze manier kun je maximale winst behalen. Daarom stellen zij hun stop-loss order altijd net onder of net boven het instapniveau in.
Zo worden deze aandelen automatisch verkocht wanneer de trader de koers verkeerd ingeschat heeft.
Strategieën bij swingtraden
Zoals eerder benoemd is technische analyse belangrijk voor swingtraders. Om gebruik te kunnen maken van technische anlayse is enige kennis belangrijk: als swingtrader moet je namelijk wel weten hoe je gebruikmaakt van de informatie die deze analyse biedt.
Naast de setup is de exit, het uitstapmoment, ook belangrijk. Als traders een trade openen hebben zij waarschijnlijk van tevoren een uitgebreid plan gemaakt. Zij weten door middel van de trends en driehoeken hoe de koers ongeveer zal verlopen. Je moet als trader goed weten wanneer er winst genomen moet worden, of waar het verlies zo min mogelijk moet blijven.
Swingtraden vs Daytraden
Het belangrijkste verschil tussen daytraden en swingtraden is de termijn waarin gehandeld wordt. Daytraden gebeurt zoals de naam al weggeeft meestal binnen één dag (uitzonderingen daargelaten). Hierdoor ben je als daytrader continu bezig met handelen en dat kan veel stress veroorzaken.
Bij swingtraden is de termijn wat langer. Hierdoor is het voor veel mensen wat minder stressvol dan daytraden
Het is moeilijk te zeggen waarmee je meer winst kunt behalen. Bij daytraden hoef je namelijk niet af te wachten wat de openingskoers van de volgende dag doet, maar dit is aan de andere kant juist een moment waar extra winst behaald kan worden.
Swingtraden en daytraden zijn allebei vormen van actief beleggen. Je moet er daarom veel tijd in steken en je hebt er veel kennis en ervaring voor nodig. Hierdoor zijn beide vormen van beleggen niet geschikt voor beginners.
Risico’s van swingtraden
Swingtraden is net als alle vormen van beleggen niet zonder risico’s. Het is een vorm van actief beleggen voor de korte termijn en daarmee risicovoller dan beleggen voor de lange termijn.
Je kunt door middel van de stop-loss order het risico wel verkleinen: je weet hiermee van tevoren hoeveel verlies je maximaal zou lijden. Gebruik je de stop loss order niet, dan weet je dat niet van tevoren.
Conclusie
Je weet nu dat swingtraden een actieve beleggingsstrategie is en dat deze vooral gericht is op de korte tot middellange termijn.
Swingtraden is minder stressvol dan daytraden en je kunt er relatief snel rendement mee behalen. Houd er wel rekening mee dat de meeste beleggers met actief beleggen helemaal geen winst maken. De risico’s zijn hoog en koersen zijn op de korte termijn moeilijk te voorspellen.