Beleggen in de MSCI World Index

Beleggen in de MSCI World Index

De MSCI World Index is een aandelen index. Deze index bestaat uit 1.643 aandelen uit 23 verschillende landen. De index wordt samengesteld door Morgan Stanley Capital International, een Amerikaans financieringsbedrijf. De MSCI World Index is een van de bekendste en meest gebruikte indices in de wereld. 

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Samenstelling van de MSCI World Index

De MSCI World index is opgebouwd uit een groot aantal aandelen uit verschillende landen en verschillende sectoren.

Morgan Stanley Capital International stelt de index twee keer per jaar samen. Hierbij gaan ze alleen uit van large caps en mid caps uit ontwikkelde landen. Small caps blijven dus buiten beeld. 

We leggen je hieronder uit hoe de MSCI World Index is samengesteld. Eerst op geografische basis en daarna op basis van sector.

Geografisch

In de grafiek hieronder zie je uit welke landen de aandelen in de index afkomstig zijn. Ook wordt duidelijk in welke mate een land in de index is vertegenwoordigd. 

Bron: iShares Core MSCI World ETF | ISIN code: IE00B4L5Y983 | Website: www.ishares.nl

De volgende landen vallen onder het deel ‘overige’: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Ierland, Israël, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Hong Kong, Nieuw Zeeland en Singapore.

Waarom is het belangrijk om de samenstelling van de MSCI World Index weer te geven? Het geeft aan hoe de index is ingedeeld. Het wordt bijvoorbeeld duidelijk dat, hoewel het woord ‘World’ in de naam van de index zit, hij maar uit 23 landen aandelen bevat. 

Alle landen in de MSCI World Index zijn ook goed ontwikkelde landen. Opkomende landen zijn dus niet in de index opgenomen. 

Wat nog meer opvalt is het onevenredig grote aandeel van de Verenigde Staten in de index. Hoewel het land de grootste economische kracht is in de wereld, is een weging van 63,08% wel erg hoog. Het is verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je besluit om in de MSCI World Index te beleggen. 

Sector

Daarnaast kunnen we ook de samenstelling van de index per sector laten zien. Dat ziet er als volgt uit:

Bron: iShares Core MSCI World ETF | ISIN code: IE00B4L5Y983 | Website: www.ishares.nl

De sectorverdeling laat een stuk kleinere verschillen zien tussen de sectoren dan de regioverdeling. De IT-sector heeft het grootste aandeel van in de index. 

Hoe beleggen in MSCI World Index

Nu je weet hoe de MSCI World Index eruit ziet, kan het aantrekkelijk zijn om erin te beleggen. Hoe gaat dat in zijn werk? 

Je kunt in de MSCI World beleggen door in een ETF te beleggen die de MSCI World volgt. ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een mandje met precies dezelfde beleggingen als de index, in dezelfde verhouding. Door in zo’n ETF te beleggen kun je dus precies de MSCI World volgen. Wil je weten wanneer het nou verstandig is om te beginnen met beleggen? Lees dan eens Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Er zijn verschillende aanbieders van MSCI World ETF’s. Voorbeelden hiervan zijn:
● iShares met de iShares MSCI World UCITS ETF met ISIN IE00B0M62Q58.
● Xtrackers met de Xtrackers MSCI World UCITS ETF met ISIN IE00BJ0KDQ92
● UBS met de UBS (Irl) ETF plc – MSCI World UCITS ETF met ISIN IE00B7KQ7B66
● Lyxor met de Lyxor MSCI World UCITS ETF met ISIN FR0010315770

Voordelen beleggen in MSCI World Index

Er zijn verschillende redenen waarom het gunstig kan zijn voor jou om te beleggen in de MSCI World Index.

Passief

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Als je in de index belegt, hoef je er later eigenlijk nauwelijks nog naar om te kijken. Het is dus geschikt voor mensen die weinig tot geen werk willen hebben van het beleggen. Ook mensen die geen verstand hebben van beleggen en de financiële wereld kunnen op deze manier makkelijk beleggen. Beleggen in de MSCI World Index is vooral op de lange termijn winstgevend. Door de passieve manier van beleggen in combinatie met een lange beleggingshorizon, kan je vermogen aanzienlijk groeien. 

Lees hier meer over indexbeleggen.

Spreiden

Door te beleggen in de MSCI World index beleg je in één klap in een groot aantal verschillende aandelen. Het is dus een makkelijke en snelle manier om goed gespreid te beleggen. Door de grote spreiding kun je ook een stuk veiliger beleggen. De winsten van het ene aandeel kunnen de verliezen van het andere aandeel namelijk opheffen. Zeker voor een beginnende belegger is de MSCI World een goed startpunt.

Rendement 

Beleggen in de MSCI World geeft over het algemeen een goed rendement. In de tabel hieronder kun je het jaarlijkse rendement van de iShares Core MSCI World Index sinds 2010 zien. 

Jaar Rendement
2010 18,26%
2011 -2,76%
2012 11,84%
2013 22,81%
2014 20,41%
2015 10,32%
2016 10,87%
2017 7,49%
2018 -4,16%
2019 29,58%
Gemiddeld per jaar 12,00%
Bron: iShares Core MSCI World ETF | ISIN code: IE00B4L5Y983 | Website: www.euronext.com/nl

Zoals je ziet was in 8 van de 10 jaren het rendement positief. Het gemiddelde rendement per jaar lag op 12%. Beleggen in een ETF die de MSCI World volgt kan dus aardig wat rendement opleveren.

Dit rendement kun je op verschillende manieren weergeven. Als eerste door de net return. Dit is het totale rendement, inclusief dividenduitkeringen, maar met de belasting afgetrokken. 

Daarnaast kun je ook de gross return van een ETF weergeven. Gross return is het totale rendement, inclusief dividenduitkering. De belasting is hier nog niet vanaf getrokken. 

Als laatste kun je ook de price return weergeven. De price return staat gelijk aan de koers van de ETF.  

Dividend

Een deel van het rendement van een ETF die de MSCI World Index volgt wordt bepaald door dividenduitkeringen. Sommige bedrijven keren dividend uit aan hun aandeelhouders. Wanneer je in een ETF belegt, ontvang je ook gewoon het dividend van de onderliggende aandelen. De iShares MSCI World Index ETF keert zelfs meerdere keren per jaar dividend uit. 

Nadelen en alternatieven

Ondanks de spreiding en het rendement dat de MSCI World Index je kan geven, zitten er ook een aantal nadelen aan. 

Spreiding

Zo is de index eigenlijk niet zo gespreid als de naam doet vermoeden. Opkomende landen zijn bijvoorbeeld  niet opgenomen in de koers. Dit kan als een nadeel beschouwd worden, omdat deze landen op economisch gebied snel groeien. Ze opnemen in de index zou voor voor een toename in het rendement kunnen zorgen. 

MSCI heeft hiervoor wel een alternatieve index, de MSCI All Countries World Index. In deze index zitten aandelen uit zowel 23 ontwikkelde landen als 26 opkomende landen. 

Amerika

Daarnaast kan het overgrote aandeel van Amerikaanse bedrijven in de index storend worden gevonden. Dit heeft opnieuw te maken met niet genoeg spreiding. Wat als Amerika in een crisis belandt? Dat zou van grote invloed zijn op de index. 

Ook hiervoor zijn natuurlijk alternatieven. Zo kun je, om de focus op Amerika te compenseren, kiezen voor een combinatie van ETF’s. Beleg bijvoorbeeld in één ETF die de MSCI World volgt en in een andere ETF die bijvoorbeeld de AEX volgt.

Duurzaamheid

In de MSCI World Index wordt niet bewust rekening gehouden met duurzaamheid. Wanneer je  duurzaamheid met betrekking tot het milieu en de maatschappij hoog in het vaandel hebt staan, kan dat een groot nadeel zijn. 

MSCI biedt echter ook hiervoor alternatieven. Zo hebben ze verschillende ESG indices beschikbaar. Deze indices richten zich op bedrijven die duurzaamheid op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur nastreven. Voorbeelden van een duurzaam alternatief voor de MSCI World Index zijn de MSCI World ESG Universal Index, de MSCI World ESG Leaders Index en de MSCI World ESG Enhanced Focus Index. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.