Hoe werkt de Relative Strength Index?

Hoe werkt de Relative Strength Index?

Het doel van een beleggen is om rendement te behalen. Dit kan gerealiseerd worden door een passieve beleggingsstrategie aan te houden en te kijken naar de lange termijn. Sommige beleggers proberen echter om actief te beleggen en daarmee de markt te timen. 

Het timen van de markt is bijna onmogelijk. Bijna niemand weet van tevoren wanneer het hoogste of het laagste punt van de koers is bereikt. Om hier toch bij te helpen is de Relative Strength Index ontwikkeld. In dit artikel vertellen we je alles over deze index. 

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de Relative Strength Index?

De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die het sentiment van de markt voor een aandeel of index meet. Dit kan helpen om gunstige koop- en verkoopmomenten vast te stellen. 

De RSI is ontwikkeld door J. Welles Wilder. Dat is een technisch analist uit Amerika. Hij is bekend geworden door de ontwikkeling van de RSI. 

De RSI wordt gezien als een momentum oscillator. Dat is een maatstaf die de prijsverandering van een effect analyseert. 

De berekening van de RSI index

De uitkomst van de RSI index wordt uitgedrukt in een getal tussen de 0 en 100. Het getal wordt als volgt berekend:

RSI = 100 - 100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling))

Voor het berekenen van de gemiddelde stijging of daling worden de slotkoersen van opeenvolgende dagen van een aandeel of index vergeleken. 

Wanneer de waarde van de RSI boven de 70 ligt is een aandeel of index overgewaardeerd. Bij een overwaardering voorspelt de index een prijsdaling. Dat komt doordat er in het verleden te veel is aangekocht van een aandeel of index. Dit wordt overbought genoemd.

Bij een waarde van onder de 30 is de index ondergewaardeerd. Bij een onderwaardering voorspelt de index een prijsstijging. Dit wordt oversold genoemd.

Kanttekening Relative Strength Index

Er vallen bij de RSI twee kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste wordt er geen rekening gehouden met het aantal aandelen dat wordt gekocht en verkocht. Hierdoor speelt het handelsvolume geen rol bij de bepaling van de RSI.

Ten tweede wordt er gekeken naar vorige slotkoersen. Dit betekent dat er wordt gerekend met historische data. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De Relative Strength Index kan dus geen garantie geven voor een prijsdaling of prijsstijging. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.