Wat is de omloopfactor?

Wat is de omloopfactor?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit wat de omloopfactor (PTR) is en waarom deze belangrijk is voor beleggers.

Waarvoor staat PTR?

De omloopfactor wordt ook wel PTR genoemd. PTR staat voor Portfolio Turnover Ratio. De PTR wordt in het jaarverslag van een beleggingsfonds weergeven en laat zien hoeveel aankopen en hoeveel verkopen er binnen het beleggingsfonds zijn gedaan.

Beleggingsfondsen zijn verplicht de omloopfactor in het jaarverslag op te nemen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bewaakt dit. Zo krijgen beleggers een beeld van hoeveel transactiekosten het betreffende beleggingsfonds jaarlijks maakt. Het rendement wordt voor beleggers namelijk lager door transactiekosten van het fonds.

Hoe wordt de omloopfactor berekend?

De omloopfactor is de optelsom van aan- en verkopen van een beleggingsfonds. Hiermee kan een belegger zien hoe actief de handel van een beleggingsfonds is. 

Des te hoger de omloopfactor, des te meer transacties er worden uitgevoerd en hoe hoger de kosten dus zijn. Dat is voor aandeelhouders nadelig, want hogere kosten betekent dat het moeilijker wordt om de benchmark te evenaren. Een omloopfactor van 100% betekent de hele portefeuille in enig jaar alle beleggingen één keer zijn gekocht en verkocht.

Indexfondsen en ETF’s voeren aanzienlijk minder transacties uit dan actieve beleggingsfondsen, dus de transactiekosten zijn daar aanzienlijk lager.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.