Absolute return fondsen beloven jaarlijks een stabiel en positief rendement, onafhankelijk van de beweging van de financiële markten. Dit betekent dat, zowel wanneer de markt stijgt als daalt, het fonds een positief rendement probeert te genereren zonder veel risico.
Dit streven wordt behaald door verschillende strategieën toe te passen, zoals het gebruik van derivaten, hefbomen en short gaan.
Absolute return is een term die sinds de financiële crisis van 2008 steeds populairder is geworden. Want een vast, positief rendement ten tijde van een onzekere markt, dat wil toch iedereen? Toch heerst er nogal wat controverse rondom beleggen in absolute return fondsen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Verschil tussen absolute return fondsen en gewone fondsen
Het lijkt logisch dat elk fonds jaarlijks een positief rendement wil behalen. Toch is er een duidelijk verschil tussen fondsbeleggen in een absolute return fondsen en andere fondsen.
Bij traditionele fondsen wordt getracht een zo hoog mogelijke winst te behalen wanneer de markt stijgt en zo min mogelijk verlies te lijden wanneer de markt daalt. Deze doelstelling verschilt sterk ten opzichte van het streven van absolute return fondsen. Daarbij staat een stabiel percentage aan rendement centraal.
Rendement uit een traditioneel fonds volgt dus de marktbewegingen. Daarentegen wil een absoluut rendement fonds onafhankelijk van de marktbewegingen elk jaar een vast rendement behalen.
Nadelen en problemen van absolute return fondsen
Ondanks dat het absolute return-doel positief en veilig klinkt, heeft het toch een slechte naam gekregen de afgelopen jaren. Deze slechte naam wordt veroorzaakt door het niet-transparante karakter. Voor beleggers is het veelal onduidelijk welke financiële instrumenten worden gebruikt. Dit geeft extra onzekerheid.
Een ander nadeel is dat het soms lastig te aanvaarden dat wanneer de markt stijgt, het absolute return rendement hetzelfde blijft. Het rendement kan dan een stuk lager kan zijn dan het rendement van traditionele long only fondsen. Natuurlijk staat hier tegenover dat wanneer de markt daalt, het absolute return rendement ook hetzelfde blijft en dus niet daalt.
Het laatste probleem is dat verschillende fondsen die zich als absolute return fonds voordeden, toch negatieve rendementen hebben behaald in de afgelopen jaren. Dit heeft het vertrouwen in absolute return fondsen geschaad.
Hoe om te gaan met absolute return fondsen
Zoals wel duidelijk is geworden, zijn de meningen over absolute return fondsen verdeeld. Sommigen beleggers zweren erbij, terwijl anderen beweren dat echte absolute return fondsen een fantasie zijn.
Wanneer je overweegt te beleggen in een absolute return fonds, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het fonds. Welke strategieën worden gebruikt? Wat was het rendement in de afgelopen jaren? Hiermee neem je de ondoorzichtigheid van het absolute return fonds weg.
Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat beleggen zonder enig risico niet bestaat. Er is altijd een risico aan verbonden, ook al wordt deze in een absolute return fonds zo laag mogelijk gehouden.