Welke ETF kiezen? Zó vind je de beste ETF

Welke ETF kiezen? Zó vind je de beste ETF

Beleggen in ETF’s is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Maar hoe bepaal je wat de beste ETF is en welke je moet kopen?

In deze blog vertellen we je eerst nog even kort wat een ETF precies is. Daarna zetten we een aantal punten op een rijtje die belangrijk zijn bij het kiezen van de beste ETF voor jou. Ook vertellen we je hoe je informatie over ETF’s makkelijk kunt vinden op beleggingswebsite Morningstar.

Alles weten over beleggen in ETF's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn ETF’s?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een mandje met beleggingen dat een bepaalde index volgt. Daarom wordt het ook wel een indextracker genoemd.

Waarom beleggen in ETF’s?

Het voordeel van beleggen in een ETF, is dat je in één klap in een complete index belegt. In plaats van elk aandeel van een index apart aan te kopen, hoef je alleen de ETF te kopen. Het is de simpelste en snelste manier om spreiding aan te brengen in je beleggingsportefeuille.

Beleggen in ETF’s wordt ook wel indexbeleggen genoemd en is een vorm van passief beleggen. Meer uitgebreide informatie over ETF’s vind je in ons artikel Wat is een ETF?

Hoe kies je de juiste ETF?

Door de populariteit van ETF’s is ook het aanbod sterk gegroeid. De keuze is reuze. Dat is handig, maar het kan de zoektocht naar een goede ETF wel moeilijker maken.

Dé beste ETF bestaat natuurlijk niet. Het kiezen van een ETF is namelijk helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en je wensen. Wij geven hieronder een ‘checklist’ met factoren waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF. Zo kun je uiteindelijk bepalen in welke ETF je wilt beleggen.

De onderliggende index

Als eerste kijk je natuurlijk naar welke index je wilt volgen met de ETF. Voor optimale spreiding kun je kiezen voor een wereldwijde index. Er zijn ook specifieke indices, die bijvoorbeeld alleen emerging markets of alleen large caps bevatten.

Er zijn ook fondsen die geen onafhankelijke index volgen, maar zelf een index samenstellen en die volgen.

Op de website van Morningstar kun je gemakkelijk informatie over ETF’s vinden. Ga naar morningstar.nl. Linksboven in de zoekbalk typ je de naam of de ISIN code van de betreffende ETF. Zo kom je op de informatiepagina van die ETF.

Onder het kopje “Categorie benchmark” vind je de benchmark van het fonds, oftewel de index die het volgt. Als voorbeeld kijken we naar de NN Enhanced index Sustainable Equity Fund A-P. Daarvan vinden we onderstaande benchmark.

ETF kiezen

Zoals je ziet in bovenstaande afbeelding volgt dit fonds de MSCI World Index. Dit is een van de bekendste wereldwijde aandelenbenchmarks ter wereld.

De aanbieder

Wanneer je hebt bepaald welke index je wilt volgen, kun je kijken welke ETF’s worden aangeboden. Er zijn namelijk meerdere ETF’s die dezelfde index volgen. De ETF’s worden aangeboden door verschillende fondshuizen. Bekende namen zijn bijvoorbeeld iShares, Vanguard, Cardano en Robeco.

Morningstar beoordeelt fondshuizen en geeft ze een benedengemiddelde, gemiddelde of bovengemiddelde rating. Je kunt deze beoordeling gebruiken bij het kiezen van een geschikte ETF aanbieder.

De kosten

Kosten zorgen direct voor minder rendement. Daarom is het belangrijk om geen onnodig hoge kosten te betalen. Bij het kiezen van een ETF is het dus verstandig om de kosten van de ETF te checken.

Kijk hierbij naar de lopende kosten factor van de indextracker. Maar ook naar de beheer- en transactiekosten van je broker. De lopende kosten factor van een ETF kun je vinden op de informatiepagina van de ETF op Morningstar.

ETF kiezen

De spreiding

Een belangrijke factor bij het kiezen van een ETF is de spreiding. Een wijde spreiding kan het risico van je beleggingen verlagen.

Dat zit zo: zou je al je vermogen in één bedrijf stoppen en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je je volledige vermogen kwijt. Stel dat je je vermogen in honderd verschillende bedrijven belegt en er gaat er één failliet, dan verlies je nog maar een honderdste van je vermogen. Daarom is spreiden zo belangrijk.

Check zowel de geografische verdeling als de sectorverdeling van een ETF. Kijk bijvoorbeeld of ook opkomende landen zijn meegenomen in de index en of de verhouding tussen verschillende sectoren redelijk is. Als laatste kun je de asset allocatie, oftewel de verdeling tussen aandelen en obligaties, nakijken.

Op de website van Morningstar kun je bij elke ETF de verdeling vinden, onder het kopje “Waar belegt het fonds in?”.

ETF kiezen

De rendementen uit voorgaande jaren

Je zou zeggen dat ETF’s die dezelfde index volgen, ook hetzelfde rendement zouden moeten behalen. Toch zijn hierin wel verschillen. Door de rendementen uit voorgaande jaren te vergelijken, krijg je een indicatie van hoe goed een ETF aan de verwachtingen voldoet. Onthoud wel dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Op de website van Morningstar kun je makkelijk bekijken hoe de ETF in de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Onder het kopje “Hoe heeft dit fonds gepresteerd?” op de informatiepagina van de ETF zie je een grafiek en tabel met de rendementen van de afgelopen jaren.

ETF kiezen

De duurzaamheid

Met duurzaam beleggen streef je niet alleen financiële doelen na, maar houd je ook rekening met mens, milieu en maatschappij. Ook indexbeleggen kan op een duurzame manier. Zo zijn er veel ETF’s die de aandelen van de onderliggende index toetsen op duurzaamheid. Aandelen die niet voldoen aan de ESG-criteria worden dan uitgesloten en niet opgenomen in de ETF.

Bij het kiezen van een ETF kun je duurzaamheid dus ook in acht nemen. Kijk dan ook welke criteria de ETF aanhoudt. Niet elke ETF volgt even strenge criteria.

Morningstar geeft ETF’s een Sustainability Rating. Deze rating geeft aan in hoeverre Morningstar de ETF als duurzaam beschouwt. Deze rating kun je vinden door de naam van de betreffende ETF te zoeken op de Morningstar website. Daar vind je het kopje “Sustainability Rating”.

ETF kiezen

De replicatie

Er zit een verschil tussen de manier waarop ETF’s hun onderliggende index volgen. Fondsen die de index direct volgen, kopen precies dezelfde effecten aan als de effecten in de index. Dit heet fysieke replicatie. Zo weet je als belegger precies waarin je belegt, maar de tracking error is vaak ook hoger.

Er zijn ook fondsen die de onderliggende index niet direct volgen, maar die alleen het rendement van de index proberen na te bootsen. Deze ETF’s gaan swapcontracten aan om zo hetzelfde rendement te genereren als de index. Dit heet synthetische replicatie. Hierdoor is de tracking error vaak lager dan bij fysieke replicatie, maar dit  brengt wel tegenpartijrisico met zich mee.

De handelsvaluta

Als laatste kun je ook nog kijken naar de valuta waarin de ETF wordt verhandeld. Als een ETF in een andere valuta wordt verhandeld dan de euro, dan loop je naast het standaard beleggingsrisico, ook valutarisico.  Om dit risico te vermijden  kun je beleggen in ETF’s die in euro’s worden verhandeld.

Samenvatting

Wil je een ETF kopen? Bepaal eerst welke index je wilt volgen. De ETF’s die jouw gekozen index volgen ga je toetsen op de volgende punten:

  • Heb je vertrouwen in het fondshuis?
  • Bij welke ETF’s zijn de kosten het laagst?
  • Heeft de ETF voldoende spreiding?
  • Voldoen de rendementen uit voorgaande jaren aan de verwachtingen?
  • Is de ETF duurzaam genoeg voor jouw wens?
  • Gebruikt de ETF de replicatie methode die jij prefereert?
  • Wordt de ETF verhandeld in euro’s of in een andere valuta?

Door deze vragen te stellen zal je selectie steeds kleiner worden. Zo kun je uiteindelijk kiezen welke ETF het beste bij jouw beleggingsdoelen past. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.