De meeste beleggers hebben al vaak gehoord van de termen ‘Bitcoin’ en ‘ETF’. De term ‘Bitcoin ETF’ komt echter iets minder vaak voor. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je ermee kunt doen.
De letters ETF staan voor Exchange Traded Fund.
Een ETF kan onbeperkt worden aangekocht of verkocht, net zoals een regulier aandeel. Dit houdt het stukje ‘Exchange Traded’ in, oftewel ‘verhandeld op de beurs’.
De F van ETF staat voor ‘fonds’, oftewel het beleggingsfonds. Net als een beleggingsfonds bestaat een tracker uit een mandje van een (groot) aantal verschillende aandelen of obligaties.
Wil je meer weten over ETF’s en hoe deze werken? Lees dan ons andere artikel: Wat is een ETF en hoe kun je ETF beleggen?
Een Bitcoin ETF is een soort tracker die door een fonds wordt beheerd en constant de Bitcoin koers volgt en bijhoudt. We kunnen bij een Bitcoin ETF onderscheid maken tussen een ‘spot’ en een ‘future’ ETF.
Bij een future ETF worden de futures van de bitcoin gevolgd. Hierbij wordt de geschatte toekomstige waarde van de Bitcoin opgenomen. Futures zijn contracten (derivaten), net als opties.
Bij een ETF die futures volgt worden termijncontracten bijgekocht. Deze moeten periodiek vernieuwd worden. Dit gebeurt op basis van nieuwe prijzen en contracten.
Bij een spot ETF wordt de werkelijke koers gevolgd door de ETF, doordat er echte Bitcoins worden aangekocht.
Veel beleggers vinden het fijn om zich niet aan te hoeven trekken aan de Bitcoins. Zij willen vanuit hun beleggingsportefeuille gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin.
Dit kan via een Bitcoin ETF. Hierdoor zullen vele beleggers zoals financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel gedoe via een gemakkelijke weg kunnen handelen in Bitcoin. Hierdoor zal de belastingopgave makkelijker worden en het zal meer belastingvoordelen hebben in vergelijking met het kopen en verkopen van Bitcoins op bijvoorbeeld bitvavo.
Zoals je hebt gelezen zitten er een aantal voordelen aan een Bitcoin ETF. Zo kun je bij je eigen vertrouwde broker blijven, valt je geld nog steeds onder het beleggerscompensatiestelsel en wordt de futuresmarkt gereguleerd.
Toch moet je ook altijd kijken naar de nadelen. Want de Bitcoinmarkt wordt niet gereguleerd, dus er kan nog steeds manipulatie plaatsvinden. Er worden extra kosten verrekend voor de broker en er is weinig spreiding.
Laat je niet gekmaken door succesverhalen van anderen en beleg enkel wanneer je er het geld voor hebt. Het risico om (een deel van) je inleg te verliezen bestaat altijd, vooral bij relatief nieuwe beleggingen als deze.
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.