Bitcoin ETF: Wat is het en wat kun je ermee?

Bitcoin ETF: wat is het en wat kun je ermee?

De meeste beleggers hebben al vaak gehoord van de termen ‘Bitcoin’ en ‘ETF’. De term ‘Bitcoin ETF’ komt echter iets minder vaak voor. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je ermee kunt doen.  

Alles weten over soorten ETF's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een ETF?

De letters ETF staan voor Exchange Traded Fund

Een ETF kan onbeperkt worden aangekocht of verkocht, net zoals een regulier aandeel. Dit houdt het stukje ‘Exchange Traded’ in, oftewel ‘verhandeld op de beurs’. 

De F van ETF staat voor ‘fonds’, oftewel het beleggingsfonds. Net als een beleggingsfonds bestaat een tracker uit een mandje van een (groot) aantal verschillende aandelen of obligaties.

Wil je meer weten over ETF’s en hoe deze werken? Lees dan ons andere artikel: Wat is een ETF en hoe kun je ETF beleggen?

Hoe werkt een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een soort tracker die door een fonds wordt beheerd en constant de Bitcoin koers volgt en bijhoudt. We kunnen bij een Bitcoin ETF onderscheid maken tussen een ‘spot’ en een ‘future’ ETF. 

Bij een future ETF worden de futures van de bitcoin gevolgd. Hierbij wordt de geschatte toekomstige waarde van de Bitcoin opgenomen. Futures zijn contracten (derivaten), net als opties. 

Bij een ETF die futures volgt worden termijncontracten bijgekocht. Deze moeten periodiek vernieuwd worden. Dit gebeurt op basis van nieuwe prijzen en contracten.

Bij een spot ETF wordt de werkelijke koers gevolgd door de ETF, doordat er echte Bitcoins worden aangekocht. 

Belang van een Bitcoin ETF

Veel beleggers vinden het fijn om zich niet aan te hoeven trekken aan de Bitcoins. Zij willen vanuit hun beleggingsportefeuille gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. 

Dit kan via een Bitcoin ETF. Hierdoor zullen vele beleggers zoals financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel gedoe via een gemakkelijke weg kunnen handelen in Bitcoin. Hierdoor zal de belastingopgave makkelijker worden en het zal meer belastingvoordelen hebben in vergelijking met het kopen en verkopen van Bitcoins op bijvoorbeeld bitvavo.

Voordelen Bitcoin ETF

  • Het belang van een Bitcoin ETF: Om te handelen in Bitcoin moet je een account aanmaken bij een broker. Dit willen veel mensen niet omdat zij hier niet veel verstand van hebben. Daarom is het fijn als je gewoon bij je vertrouwde broker kan blijven en je via je eigen broker in Bitcoins kunt beleggen
  • Je geld valt nog steeds onder het beleggerscompensatiestelsel: als je belegt bij een broker voor cryptocurrency valt je geld niet onder dit stelsel. Als je je geld belegt bij een broker of een bank heb je een bescherming tot €20.000. Stel dat jouw broker of bank failliet gaat, dan wordt dit tenminste gecompenseerd door de overheid.
  • Er is meer toezicht wanneer je via een ETF belegt in Bitcoin. De futures markt wordt gereguleerd door de AFM, maar de Bitcoin markt niet. 

Nadelen Bitcoin ETF

  • Een Bitcoin ETF biedt weinig spreiding, terwijl dat normaal gesproken juist het grote voordeel van een ETF is: je kunt gemakkelijk in verschillende bedrijven beleggen.
  • Je moet meer geld neerleggen om te beleggen in een Bitcoin ETF dan direct beleggen in Bitcoin. Dit komt omdat brokers die deze ETF’s aanbieden vaak hoge kosten rekenen. Zij willen er wel iets aan verdienen natuurlijk. Dit gaat van je uiteindelijke rendement af.
  • Beleggen via een Bitcoin ETF is niet zonder risico’s. De Bitcoinmarkt is niet gereguleerd dus er kan nog steeds vanalles gebeuren. Daarnaast kan de vraag naar Bitcoins afnemen, waardoor de koers zakt.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zitten er een aantal voordelen aan een Bitcoin ETF. Zo kun je bij je eigen vertrouwde broker blijven, valt je geld nog steeds onder het beleggerscompensatiestelsel en wordt de futuresmarkt gereguleerd. 

Toch moet je ook altijd kijken naar de nadelen. Want de Bitcoinmarkt wordt niet gereguleerd, dus er kan nog steeds manipulatie plaatsvinden. Er worden extra kosten verrekend voor de broker en er is weinig spreiding. 

Laat je niet gekmaken door succesverhalen van anderen en beleg enkel wanneer je er het geld voor hebt. Het risico om (een deel van) je inleg te verliezen bestaat altijd, vooral bij relatief nieuwe beleggingen als deze.

Let op. Axento vermogensbeheer belegt niet in Bitcoin ETF's. Dit artikel is geschreven in de algemene zin en is enkel bedoeld om algemene informatie te geven.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.