Skip to main content
Open een rekening

Cryptomunten worden steeds populairder en komen ook steeds vaker in het nieuws. Maar wat is een cryptomunt nu precies? En waar kun je cryptomunten kopen? In dit artikel leggen we alles uit over de virtuele beleggingen: we vertellen onder andere waar de term vandaan komt, waar je crypto’s kunt kopen en wat de risico’s van beleggen in cryptomunten zijn.

Definitie cryptomunten

Een cryptomunt is een verzamelnaam voor digitale en op cryptografie gebaseerde betaalmiddelen. De munten zijn dus niet fysiek (in brief- of muntgeld) beschikbaar, enkel digitaal. De eerste succesvolle cryptomunt, de Bitcoin, werd in 2009 geïntroduceerd.

De term crypto komt van cryptografie. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een veelgebruikte communicatievorm waarin boodschappen werden omgezet naar codes. Aankopen met cryptomunten zijn anoniem, het is dus niet nodig om je persoonlijke gegevens te verstrekken.

Hoe ontstaan cryptomunten?

Cryptomunten ontstaan niet zomaar. Deze worden gecreëerd door computers. Hieronder bespreken we twee termen die cruciaal zijn voor het creëren van nieuwe munten.

Minen

Bij mining worden nieuwe cryptomunten gecreëerd. Het proces dankt zijn naam aan goud zoeken in goudmijnen, omdat het in principe hetzelfde is, alleen dan digitaal. Het is een ingewikkeld proces en kost de miner veel tijd, moeite en geld.

Minen heeft twee functies, namelijk het verifiëren van transacties en het creëren van nieuwe cryptomunten. Beide functies leggen we verder uit in ons artikel: Hoe werkt mining in de financiële wereld?.

Blockchain

De blockchain is voor cryptomunten wat de motor is voor een auto. Deze technologie houdt alle transacties bij en is dus cruciaal, alle transacties worden hier opgeslagen. Door de blockchaintechnologie is een derde partij overbodig bij transacties: die is al geautomatiseerd via het internet. Er zijn enkele munten die een eigen blockchain hebben, zoals de Bitcoin.

Voorstanders van blockchain vinden het veiliger dan een centrale database, omdat elk knooppunt binnen de blockchain een exacte kopie van de database bevat, in tegenstelling tot enkel het centrale punt bij een centrale database. We verduidelijken dit met de afbeeldingen hieronder.

wat_zijn_cryptomunten_en_wat_zijn_de_risicos_van_beleggen_in_cryptomunten2

Zoals je ziet is er bij blockchain niet één centraal punt, maar zijn er meerdere knooppunten die allemaal een kopie van de database bevatten. Rechts zie je een centrale database, hier heeft alleen het middelste punt een volledige kopie van de database.

Welke soorten cryptomunten zijn er?

Er zijn talloze verschillende soorten cryptomunten verhandelbaar, elk met een eigen systeem en doel. Waar de Bitcoin bijvoorbeeld als betaalmiddel is ontwikkeld, is de Ethereum, de tweede grootste munt, dat niet. Hieronder bespreken we kort de bekendste cryptomunten en waarvoor deze bedoeld zijn.

Bitcoin

De Bitcoin (BTC) is de grootste en bekendste munt. In 2009 werd de eerste transactie gedaan en daarmee is het de eerste succesvolle cryptomunt. De munt werkt op zijn eigen blockchain en is daarmee een uitzondering op de regel.

Ethereum

De munt met de tweede grootste marktkapitalisatie, is de Ether (ETH). Deze wordt verhandeld op het netwerk van Ethereum. Deze munt is flexibeler dan de Bitcoin en er zijn zelfs experts die verwachten dat de Ether de Bitcoin ooit in zal halen.

Ripple

Ripple is een bedrijf dat in 2012 is opgericht in Californië. Het bedrijf focust zich op het creëren van een betaalprotocol dat gericht is op het structureren van betalingsverkeer tussen banken. Op de blockchain van Ripple wordt de munt XRP gebruikt.

Het grootste verschil tussen de Bitcoin en de XRP is het doel van de munt. De Bitcoin is ontwikkeld om gedecentraliseerde transacties te kunnen verrichten. Ripple is daarentegen ontworpen om het bestaande betalingssysteem te verbeteren.

Dogecoin

De laatste tijd is de Dogecoin (DOGE) veel in het nieuws. Deze munt begon ooit als grap, maar na een aantal tweets van Tesla-eigenaar Elon Musk steeg de Dogecoin een tijdje enorm in waarde.

Men verwachtte dat de koers nog verder zou stijgen na een optreden van Musk in Saturday Night Live, maar het tegenovergestelde gebeurde: de koers zakte na zijn optreden weer in. Dit laat wederom zien hoe onvoorspelbaar cryptomunten kunnen zijn.

Wat is een wallet?

Een andere term die je vaak voorbij hoort komen, is de wallet. Dit is een plek waar je je cryptovaluta kunt bewaren.

Voor het veilig bewaren van cryptovaluta heb je namelijk een digitale portemonnee nodig. Deze wallet kun je downloaden op een computer, telefoon of tablet. Hierin kun je je cryptovaluta bewaren. Je kunt je crypto’s ook op de exchange laten staan, maar dit is vaak minder veilig dan een wallet.

Wat zijn de voordelen?

De meeste cryptomunten zijn onafhankelijk. Dat betekent dat centrale banken geen invloed uitoefenen op de koers, wat bij fysieke valuta zoals de dollar of de euro wel het geval is.

Daarnaast zijn cryptomunten wereldwijd verhandelbaar. Verder is er sprake van een peer-to-peer netwerk: bij een transactie is geen derde partij betrokken, enkel de koper en de verkoper. Hierdoor is er bij handel in cryptomunten een hoge mate van privacy, de transacties vinden vaak anoniem plaats. De mate van privacy verschilt echter wel per munt.

Je hoort vaak succesverhalen van mensen die enkele jaren geleden een redelijk bedrag in Bitcoin hebben belegd, en nu kunnen stoppen met werken. Het is bij cryptomunten niet gek wanneer de koers binnen een dag met 100% stijgt. Er kan dus snel veel geld mee worden verdiend. Echter, hoe snel de koers kan stijgen, zo snel kan deze ook weer dalen.

Wat zijn de risico's?

Beleggen is nooit zonder risico’s, dus ook beleggen in crypto niet. De handel in cryptomunten is gedecentraliseerd en dat is zowel een voor- als een nadeel. Het geeft handelaren en beleggers namelijk veel vrijheid, maar doordat er niemand de volledige controle over cryptomunten heeft, zijn ze ook erg gevoelig voor cybercriminaliteit.

Hierdoor kunnen hackers relatief simpel toegang krijgen tot je gegevens, waarmee zij je wallet kunnen leeghalen. Dit kun je voorkomen door je wallet goed te beveiligen.

Over nieuwe cryptomunten is vaak weinig bekend. Zo kunnen bij nieuwe, onbekende cryptomunten een aantal handelaren besluiten om reclame te maken voor een bepaalde munt, en deze vervolgens te ‘dumpen’. Alle nieuwe beleggers zijn dan de dupe van dit zogeheten pump and dump scenario.

Je hoort steeds vaker verhalen over cryptomunten in het nieuws, zowel positief als negatief. Een groot nadeel is dat de koers van cryptomunten zeer beïnvloedbaar is door het nieuws. Wanneer bijvoorbeeld Elon Musk een negatieve tweet over een bepaalde munt plaatst, kan de koers heel snel kelderen. Daarnaast is bij cryptomunten de koers volledig afhankelijk van vraag en aanbod: er zijn dus geen andere pijlers die je rendement kunnen beïnvloeden zoals bij aandelen wel het geval is (bijvoorbeeld dividend, winstcijfers van het bedrijf, et cetera).

Daarnaast is er het punt dat beleggen in cryptovaluta geen lange termijn belegging zou zijn. Deze stelling is lastig te bevestigen of ontkrachten, omdat cryptomunten een relatief nieuwe valuta zijn. Wanneer je in cryptomunten wilt gaan beleggen, zorg dan altijd dat je goed geïnformeerd bent en beleg nooit met geld dat je in de nabije toekomst nodig denkt te hebben

Benieuwd wat beleggen bij Axento jou kan opleveren? Download dan onze informatiebrochure of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!