Blockchain: wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Blockchain: wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Het wordt wel de grootste uitvinding sinds die van het internet genoemd: Blockchain. Maar wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Blockchain

Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Het kan gezien worden als een soort gedecentraliseerde boekhouding die waardeoverdracht mogelijk maakt. Deze technologie maakt cryptocurrency zoals de Bitcoin mogelijk.

Hoe werkt de Blockchain?

Een Blockchain is een transactieketen van data die gedeeld is tussen een netwerk van individuele onafhankelijke partijen. In de Blockchain zit een verzameling van data die niet aan te passen of te manipuleren is. Hierdoor wordt het gezien als een objectieve dataset. Alle informatie wordt versleuteld opgeslagen in Blockchain met behulp van cryptografie.

Anders dan anders

De meeste traditionele databases hebben één locatie waar alle gegevens opgeslagen worden, deze zijn centraal georganiseerd. Op dit centrale punt worden de gegevens gewijzigd en gedeeld met gebruikers. Bij Blockchain is dit heel anders: er is géén centraal punt, maar er zijn meerdere knooppunten die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. Deze knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd. Hier zie je het verschil:

Links is de traditionele database te zien met alle gegevens op één locatie. Rechts is de blockchain weergegeven met de verschillende knooppunten.

In de database wordt de informatie in soort blokken opgeslagen. Deze blokken kunnen op afzonderlijke computers worden gekopieerd en gerepliceer. Ze zijn wel allemaal identiek en worden met elkaar gesynchroniseerd. Indien er iets wordt toegevoegd of verwijderd, wordt deze informatie overal gewijzigd.

Cryptografie

Op al deze knooppunten is de informatie versleuteld opgeslagen met behulp van cryptografie. Hierdoor worden digitale betaalmiddelen die gebruik maken van Blockchain-technologie, zoals de Bitcoin, ook wel ‘cryptovaluta’ genoemd. 

Het systeem van blockchain vereist een grote hoeveelheid elektriciteit van een computer om elk blokje te verifiëren en toe te voegen aan de ´ketting´.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.