Wat zijn altcoins en hoe werken ze?

Wat zijn altcoins en hoe werken ze?

Toen in 2009 de Bitcoin werd ontwikkeld, was de eerste cryptomunt een feit. Dit nieuwe betaalmiddel moest ervoor zorgen dat er via de blockchain bitcoin bedragen van A naar B konden worden verzonden. Al gauw ontstonden er verschillende soorten cryptomunten en de afgelopen jaren hebben zij veel aan populariteit gewonnen. Deze munten worden altcoins genoemd. Wat is dat eigenlijk? En welke altcoins zijn er? In dit artikel leggen we het uit.

Alles weten over crypto

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werken altcoins?

Je ziet het al aan de naam zelf. Altcoin is een combinatie van de woorden alternative en Bitcoin. Dit is een verzamelnaam voor alle coins buiten de Bitcoin. 

Er zijn tegenwoordig heel veel van deze coins verkrijgbaar op de cryptomarkt. Elke coin heeft zijn eigen kenmerken en opereert via een eigen blockchain. Door deze blockchain kunnen ze gebruikt worden als betaalmiddel

Blockchain is namelijk een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Het kan gezien worden als een soort gedecentraliseerde boekhouding die waardeoverdracht mogelijk maakt. Deze technologie maakt cryptocurrency zoals de Bitcoin mogelijk.

Hoe wordt de koers van de altcoin bepaald?

De Bitcoin is een grote invloed op de altcoins. Als de koers van de Bitcoin verandert, veranderen de koersen van altcoins mee. Dit komt omdat Bitcoin de grootste cryptomunt op de markt is. En deze munt bepaalt een beetje de richting van de koers. 

Top 10 altcoins in 2022:

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende cryptomunten verkrijgbaar op de cryptomarkt. En er komt elke dag nieuw altcoin nieuws online. Zoveel dat je als crypto belegger gemakkelijk het overzicht kunt verliezen. 

Maar in welke altcoins moet je investeren in 2022? Dit zijn 10 grote altcoins op het moment. 

 1.     Ethereum
 2.     Binance Coin
 3.     Ripple (XRP)
 4.     Cardano
 5.     Avalanche
 6.     Shiba Inu
 7.     Decentraland
 8.     Dogecoin
 9.     Solana
 10.     Terra (Luna)

Altcoins verwachting 2022

Je wilt altcoins kopen maar je weet niet zo goed welke. Het is natuurlijk niet mogelijk om ze allemaal te beschrijven, daarom beschrijven wij hier drie grote coins die tegenwoordig heel populair zijn.

Let op! Dit is puur ter informatie en geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling en beslissingen op basis van onderstaande informatie zijn voor je eigen rekening.

 • Litecoin (LTC) is in 2011 gelanceerd door Charlie Lee. Deze token is heel populair en wordt het zilver van de Bitcoin genoemd. Ook vertoont deze coin veel overeenkomsten met de grote Bitcoin. De LTC is sneller in het bevestigen van transacties dan de Bitcoin. Dit komt door de snellere blocksnelheid.
 • Cardano (ADA) behoort tot één van de best stijgende cryptomunten. Er wordt verwacht dat Cardano in 2022 de draad weer oppakt en dat de munt eind dit jaar afsluit met een koers van 2,37 euro.
 • Ripple (XRP) heeft een hele hoge verwachting. Er wordt gespeculeerd dat de Ripple tot wel maximaal 854% kan gaan stijgen. Dit klinkt veelbelovend, maar de munt moet zich eerst zien te bewijzen.

De altcoin marketcap, oftewel de marktkapitalisatie van Ripple is op dit moment 18,410,120,080 euro. Dit geeft een beetje een indicatie van hoeveel geld er omgaat in deze coin. In vergelijking met de Bitcoin, die een marktkapitalisatie van 543,239,938,015 euro heeft.

Wat betekent altseason?

Een altseason staat bekend om flinke stijgingen in de waarde van de altcoins. Dit gebeurt niet bij allemaal tegelijk, maar bij een aantal. Als dit binnen een korte periode gebeurt zal dit opvallen. De Bitcoin presteert in zo’n periode vaak wat minder. Hierdoor zullen investeerders meer geld steken in Altcoins dan in Bitcoins.

Conclusie

Er zijn zoals besproken dus talloze soorten altcoins met elk een eigen functie. Sommige munten zijn populairder dan andere munten, maar het blijft gissen om te bepalen welke munt potentie heeft en welke niet. Beleg daarom nooit in altcoins met geld dat je in de nabije toekomst nodig denkt te hebben. Je hoort soms succesverhalen van mensen die enorme rendementen behalen in korte tijd, maar je kunt er net zo snel verlies mee lijden. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verilezen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.