Hoe werkt mining in de financiële wereld?

Hoe werkt mining in de financiële wereld?

Sinds de opkomst van cryptomunten is mining een veelgebruikt begrip in de beleggingswereld. Mining een ingewikkeld proces. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt bij mining.

Alles weten over crypto

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is mining?

Bij mining worden nieuwe cryptomunten gecreëerd. Het proces dankt zijn naam aan goud zoeken in goudmijnen, omdat het in principe hetzelfde is, alleen dan digitaal. Het is een ingewikkeld proces en kost de miner veel tijd, moeite en geld.

Mining heeft twee functies, namelijk het verifiëren van transacties en het creëren van nieuwe cryptomunten. Beide functies leggen we verder uit.

Het verifiëren van transacties

Allereerst wordt mining gebruikt om transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain. De blockchain is een database waarin alle transacties van een cryptomunt worden opgeslagen. Sommige cryptomunten, bijvoorbeeld de Bitcoin, hebben een eigen blockchaintechnologie. Door deze blockchaintechnologie is een derde partij overbodig bij transacties, die is namelijk al geautomatiseerd via het internet.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten of de transactie die wordt gedaan, een echte transactie is. Door middel van mining worden transacties geverifieerd. De miner gaat op zoek naar verschillende transacties en bundelt deze samen in een ‘blok’. Dit is een ingewikkelde wiskundige puzzel. Wanneer deze puzzel is opgelost, heeft de miner een nieuw blok gemaakt, die wordt dan toegevoegd aan de blockchain.

Het creëren van nieuwe cryptovaluta

Met mining worden transacties dus geverifieerd, maar het heeft nog een andere functie. Met mining kunnen namelijk nieuwe cryptomunten worden gecreëerd.

De blockchaintechnologie die bij cryptomunten wordt gebruikt, bestaat zoals eerder gezegd namelijk uit blokken. Die blokken bevatten bepaalde transactiedata. Wanneer transacties worden geverifieerd, ontstaan er nieuwe blokken. En voor het creëren van die nieuwe blokken wordt de miner beloond met cryptomunten.

Wat zijn mining pools?

Het minen van cryptomunten wordt steeds moeilijker. De wiskundige puzzel die moet worden opgelost is zo ingewikkeld dat deze onmogelijk is op te lossen, dus computers ‘gokken’ telkens door een willekeurig anwoord te produceren.

Als je met één computer bijvoorbeeld twee antwoorden per seconde producteert, kun je met twee computers vier antwoorden per seconde produceren, en ga zo maar door. Daarom zijn ‘mining pools’ de wereld in geroepen. Hierbij werken miners samen, om zo sneller de puzzel op te lossen. Naast samenwerken worden er ook nieuwe hardware en elektronische chips ontwikkeld, om het proces zo nog meer te versnellen.

Wat bereik je met mining?

Toen het proces mining nog nieuw was, kon je er een grote beloning voor krijgen. Wanneer je in 2008 de puzzel als eerste oploste, kreeg je er maarliefst 50 Bitcoins voor. Dat is omgerekend (gekeken naar de Bitcoinwaarde in september 2020) zo’n €460.000 euro. Die beloning is nu een stuk lager, zo’n 12,5 Bitcoin.

Net als bij goudzoeken in goudmijnen wordt het steeds lastiger om iets te vinden. Bitcoin heeft bijvoorbeeld met betrekking tot het aanbod een schaarste mechanisme ingebouwd, en volgens de berekeningen zal de laatste Bitcoin in 2140 worden gemined.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.