Wat is een limiet order?

Wat is een limiet order?

Bij het aan- en verkopen van aandelen kun je verschillende orders gebruiken. Je kunt kiezen voor de bestens order (ook wel market order genoemd) maar een veiligere manier is de limiet order. In dit artikel leggen we uit wat het is en bespreken we de verschillende varianten.

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een limiet order?

Zoals net besproken, is een limiet order een veilige order waarmee jij zelf in de hand hebt tegen welke koers je een aandeel koopt. 

Stel, jij wilt een aandeel kopen maar vindt deze op dit moment te duur, dan kun je een limiet order instellen. Als het aandeel de door jou afgesproken koers bereikt, wordt de order pas uitgevoerd. Dit werkt hetzelfde met het verkopen van aandelen of andere effecten.

Wordt de limiet niet bereikt, dan wordt de order ook niet uitgevoerd en zal er niets worden gekocht of verkocht. Je kunt zelf bepalen hoelang de order van toepassing blijft.

Je kunt een limiet order onderverdelen in een limit buy order en een limiet sell order. Daarnaast is er een combinatie van de twee, namelijk een conditional order

Wat is een limiet buy order?

Je plaatst een limiet buy order als je denkt dat de waarde van het effect nog zal dalen. Het effect is bijvoorbeeld €12,- en je wilt het effect kopen als deze €9,- is. Dan zet je een limiet buy order op €9,-. Als dit effect zakt naar de €9,-, wordt deze automatisch aangekocht

Wat is een limiet sell order?

Een limiet sell order is het tegenovergestelde van een limiet buy order. Je koopt het aandeel tegen een minimale prijs met deze order. Stel de koers van het effect is €12,- euro, maar je wilt het alleen verkopen als deze stijgt naar €15,-. Dan plaats je een limiet sell order van €15,-. Als dit effect stijgt naar €15,- wordt deze automatisch aangekocht. 

Wat is een conditional order?

Het is mogelijk om beide orders te combineren. Dit wordt ook wel een conditional order genoemd. Het werkt als volgt: Als de buy order uitgeoefend is, gaat de sell order in. 

Stel de prijs van een effect is €15,-. Je plaatst een limiet buy order op €10,- en een limiet sell order op €17. Als de koers eerst de €10,- aantikt of lager en vervolgens stijgt naar €17 of hoger, zal je een winst maken van ongeveer €7,-.

Maar als de prijs nooit onder de €10,- zal komen, geldt de limiet sell order ook niet meer

Wat zijn de voor- en nadelen van een limiet order?

De limiet order is een relatief veilige manier van beleggen: je bepaalt zelf van tevoren tegen welke koers je een belegging aan- of verkoopt. 

Het nadeel van een limiet order is de mogelijkheid dat de belegging de door jou bepaalde koers niet haalt binnen de termijn. Wanneer jij bijvoorbeeld een aandeel pas wilt kopen wanneer deze een koers van €7,00 bereikt en het aandeel een koers van €7,10 bereikt en daarna weer stijgt, kun je rendement mislopen.

De orderduur van een limiet order

Wanneer je besluit te beleggen met een limiet order, bepaal je van tevoren hoelang deze order openblijft. Dit kan op twee manieren.

Allereerst kun je kiezen voor een GTC-order (Good Till Cancelled order). Zo’n order blijft actief totdat jij deze zelf annuleert of totdat de koers bereikt is en de order dus wordt uitgevoerd.

Een andere optie is de GTD-order (Good Till Date order). Bij deze order kies jij van tevoren een datum waarop de order vervalt. Wordt de door jou bepaalde koers in de tussentijd niet bereikt, dan vervalt de order.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.